dissabte, 22 de juny del 2013

AGULLANA - VILADECANS - Escoles d'en Josep Azemar

En els anys 1910 i 1911 l’arquitecte municipal de Figueres Josep Azemar va projectar dues escoles molt similars, però força separades en distància.

La primera la va projectar el 1910 a la localitat barcelonina de Viladecans, era una escola per a nenes i va ser fruit del donatiu de la senyora Magdalena Modolell i Freixes. Era una escola religiosa que encara queda avui en dia dempeus encara que força modificada.

La segona la va projectar el 1911 a la localitat gironina d’Agullana. Es tracta d’una escola mixta i com a tal tenia, a diferència de l’anterior, dues ales separades per un cos central sobresortit. Una de les ales era per als nens i l’altra per a les nenes. Aquesta escola es va erigir gràcies a Lluís Maria Vidal, d’aquí el seu nom, el qual va cedir els terrenys  (7 de juny de 1911) i va cobrir el pressupost necessari per a la seva construcció. L’escola està ben conservada i no és la única de les construccions que Azemar va erigir a la localitat.

Les dues escoles presenten trets decoratius realitzats amb maó vist.

Magdalena Modolell i Freixes (Barcelona, 1848 – Viladecans, 1915) tenia un gran nombre de propietats a Viladecans entre les quals destaca la Torre Modolell, unes 15 propietats més i unes 85 hectàrees de terrenys. Vídua des del 1906 de Jaume Noguès, sense fills,  i fervorosa catòlica va erigir aquesta escola per a les nenes sota el patronatge de les Germanes de la Sagrada Família les quals també hi establiren el seu convent i, a banda, va pagar una escola per als nens en la seva Masia de les Parellades. El maig del 1909 va rebre de mans del papa Pius X la Creu Pro Ecclesia et Pontifice.

Lluís Maria Vidal i Carreras (Barcelona, 1842-1922) era un famós enginyer de mines, geòleg, va arribar a ser l’enginyer en cap del Districte de Mines de Girona i també va ser president del Centre Excursionista de Catalunya. Els seus vincles amb Agullana vénen de la mà de la seva esposa, l’agullanenca Dolors Gomis de Portolà.

AGULLANA (foto: Valentí Pons i Toujouse)


VILADECANS (estat inicial)



VILADECANS - estat actual (foto: Valentí Pons i Toujouse)



En los años 1910 y 1911 el arquitecto municipal de Figueres Josep Azemar proyectó dos escuelas muy similares, pero muy separadas geográficamente.

La primera la proyectó en 1910 en la localidad barcelonesa de Viladecans, era una escuela para niñas y fue fruto del donativo de la señora Magdalena Modolell Freixes. Era una escuela religiosa que todavía pervive aunque bastante modificada.

La segunda la proyectó en 1911 en la localidad gerundense de Agullana. Se trata de una escuela mixta y como tal tenía, a diferencia de la anterior, dos alas separadas por un cuerpo central sobresalido. Una de las alas era para los niños y la otra para las niñas. Esta escuela se erigió gracias a Lluís Maria Vidal, de ahí su nombre, el cual cedió los terrenos (7 de junio de 1911) y cubrió el presupuesto necesario para su construcción. La escuela está bien conservada y no es la única de las construcciones que Azemar erigió en la localidad.

Las dos escuelas presentan rasgos decorativos realizados con ladrillo visto.

Magdalena Modolell Freixes (Barcelona, 1848 - Viladecans, 1915) tenía un gran número de propiedades en Viladecans entre las que destaca la Torre Modolell, unas 15 propiedades más y unas 85 hectáreas de terrenos. Viuda desde 1906 de Jaume Noguès, sin hijos, y fervorosa católica erigió esta escuela para niñas bajo el patrocinio de las Hermanas de la Sagrada Familia las cuales también establecieron su convento y, además, pagó una escuela para los niños en su Masía de las Parellades. En mayo de 1909 recibió de manos del papa Pío X la Cruz Pro Ecclesia et Pontifice.

Lluís María Vidal y Carreras (Barcelona, 1842-1922) era un famoso ingeniero de minas, geólogo que llegó a ser el ingeniero jefe del Distrito de Minas de Girona y también fue presidente del Centro Excursionista de Cataluña. Sus vínculos con Agullana vienen de la mano de su esposa, la agullanesa Dolores Gomis de Portolá.

2 comentaris:

  1. Una maravillla. Me gusta la arquitectura de las escuelas ¡¡¡
    Por cierto, hoy sale su reloj de Cornellá en Tot

    ResponElimina
  2. Muchas gracias por hablar del reloj.
    En su blog
    http://totbarcelona.blogspot.com.es/
    aparecen artículos muy recomendables

    ResponElimina

Escriu un comentari: