dissabte, 1 de juny del 2013

MONTEVIDEO (Uruguai) - palacete Martínez


L’arquitecte Gaietà Buigas i Monravà , nascut a Barcelona el 1851 i titulat a l’Escola d’Arquitectura d’aquesta mateixa localitat el 1879 va desenvolupar la seva tasca professional a Barcelona, on va participar en l’Exposició Universal del 1888 i on és més conegut potser per l’estàtua de Colom del Portal de la Pau, i també treballà  en altres ciutats de la província com ara Vic, Sitges, el Masnou, Alella i Vilassar de Mar on deixà mostra d’edificacions de diferents estils, entre ells algunes bones mostres del modernisme. A Caldes de Malavella projectà el Balneari de Vichy Catalán.

En la primera dècada del 1900 se’n va anar a l’Argentina on no tingué gaire èxit tot i presentar-se a força concursos de construcció i d’allà passà a l’Uruguai on a  Montevideo bastí diferents edificis modernistes com el que ara presentem, a més dels pavellons de l’Asociación Rural, el xalt Mora Magariños, el Banc Popular, etc i a Minas, també a l’Uruguai, el Teatre Lavalleja.

Més tard participà, juntament amb l’escultor Pere Carbonell,  en el concurs del Monument a Cervantes que es va erigir a Madrid i el 1913 es tornà a establir a Barcelona on morí el 6 de novembre del 1919.

El Palacete Martínez que aquí presentem es va erigir el 1907 a Montevideo en la cruïlla dels carrers Florida i Mercedes. Actualment ja no existeix.


 (projecte dipositat a la Biblioteca Nacional de Catalunya)

El arquitecto Cayetano Buigas Monravà, nacido en Barcelona en 1851 y titulado en la Escuela de Arquitectura de esta misma localidad en 1879 desarrolló su labor profesional en Barcelona, en donde participó en la Exposición Universal de 1888, ciudad en la que  es más conocido quizás por la estatua de Colón del Portal de la Pau, y también trabajó en otras ciudades de la provincia tales como Vic, Sitges, El Masnou, Alella y Vilassar de Mar donde dejó muestra de edificaciones de diferentes estilos, entre ellas algunas buenas muestras del modernismo. En Caldes de Malavella proyectó el balneario de Vichy Catalán.

En la primera década de 1900 se fue a Argentina donde no tuvo mucho éxito a pesar de presentarse a bastantes concursos de construcción y de allí pasó a Uruguay. En Montevideo construyó distintos edificios modernistas como el que ahora presentamos, además de los pabellones de la Asociación Rural, el chalet Mora Magariños, el Banco Popular, etc y en Minas, también en Uruguay, el Teatro Lavalleja.

Más tarde participó, junto con el escultor Pedro Carbonell, en el concurso del Monumento a Cervantes que se erigió en Madrid y en 1913 se volvió a establecer en Barcelona donde murió el 6 de noviembre de 1919.

El Palacete Martínez que aquí presentamos se erigió el 1907 en Montevideo en el cruce de las calles Florida y Mercedes. Actualmente ya no existe.

3 comentaris:

  1. De bella factura ¡¡ He visitado Montevideo y he visto otras edificaciones similares, aunque no de tan tamaña envergadura.
    Sigo estando intrigado por el teatro de la isla de Martín García.
    Salut

    ResponElimina
  2. Quin edifici tan preciós! Aquest Buigas és família del Buigas que va fer les fonts màgiques de Montjuïc?
    Salutacions!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Carles Buïgas, el de les fonts, és el fill d'aquest, Gaietà. Gaietà també era l'oncle de l'arquitecte modernista Eduard Balcells del qual tinc alguns articles en el bloc

      Elimina

Escriu un comentari: