dimarts, 24 de febrer del 2015

LA SECUITA - Vistabella / Les Gunyoles - Antigues Escoles

En dos localitats del municipi de La Secuita, a Tarragona, es troben dues edificacions idèntiques que corresponen ambdues a les antigues Escoles.

Tot visitant la famosa església construïda per Jujol a Vistabella, vaig trobar un altre edifici modernista, el corresponent a les Escoles del poble, edificades l'any 1917 i actualment seu del Casal Jujol.

Fa uns dies, però, el lletraferit i divulgador de la cultura catalana, l'Antonio Mora Vergés, em feia arribar la foto de les antigues Escoles de Les Gunyoles, també del 1917 i.... idèntiques a les anteriors. I ara també en comptes d'escoles hostatgen el Centre Cívic.

És a dir, un mateix autor va dissenyar un mateix edifici per a dues poblacions.

Desconeixem qui va ser-ne l'autor, però no seria estrany que fos l'arquitecte tarragoní Ramon Salas i Ricomà autor de nombroses escoles per la província (Falset, Amposta, Alcover, etc).

Si algú té coneixement de l'autor, agrairíem la seva col·laboració.

Gràcies a la gent de Vistabella hem descobert que es tracta de dues edificacions de Josep Maria Pujol de Barberà.

Si voleu tenir coneixement d'antigues Escoles de Catalunya així com d'esglésies i demés edificis us recomano els blocs de l'Antonio:


                                                      (Les Gunyoles)

En dos localidades del municipio de La Secuita (provincia de Tarragona), se encuentran dos edificaciones idénticas que corresponden ambas a las antiguas Escuelas.

Mientras visitaba la famosa iglesia que Jujol construyó en Vistabella, encontré otro edificio modernista, el correspondiente a las Escuelas del pueblo, edificadas en 1917 y actualmente sede del Casal Jujol.

Curiosamente hace unos días, el literato y divulgador de la cultura catalana, Antonio Mora Vergés, me enviaba la foto de las antiguas Escuelas de Les Gunyoles, también de 1917 e .... idénticas a las anteriores. Y a su vez actualmente en vez de escuelas albergan el Centro Cívico.

Es decir, el mismo autor diseñó un mismo edificio para dos poblaciones.

Desconocemos quién fue el autor, pero no sería extraño que fuera el arquitecto tarraconense Ramon Salas Ricomà autor de numerosas escuelas de la provincia (Falset, Amposta, Alcover, etc).


Gracias a personas de Vistabella hemos descubierto que se trata de dos edificios proyectados por Josep Maria Pujol de Barberà.

Si desea tener conocimiento de antiguas Escuelas de Cataluña así como de iglesias y otros edificios os recomiendo los blogs de Antonio:



                                     (Vistabella)

In two localities of the municipality of La Secuita (Tarragona), are two identical buildings that were the old schools.

While visiting the famous church that Jujol built in Vistabella, I found another modernist building, corresponding to the schools of the town, built in 1917. Now it is the Casal Jujol.

Interestingly a few days ago, the writer and popularizer of Catalan culture, Antonio Mora Vergés, sent me the photo of the old schools of Les Gunyoles, built also in 1917 and .... identical to the above. And nowadays instead of schools house the Civic Center of the village.

That is, the same author designed one identical building for two villages.

We do not know who the author was, but it would not be surprising that it was the Tarragona architect Ramon Salas Ricomà author of numerous schools in the province (Falset, Amposta, Alcover, etc).

Thanks to the people of Vistabella, we have discovered the name of its architect: Josep Maria Pujol de Barberà.

If you want to have knowledge of ancient Schools of Catalonia as well as churches and other buildings I recommend the blogs of Antonio:

10 comentaris:

  1. De Ramon Salas Ricomà hi ha un edifici a la Secuita , molt desconegut pero del que hi ha els planols al arxiu del arquebisbat, es la casa del carrer de la Creu n 4 de la Secuita coneguda com Cal Porta, molt modificada pero en estat d'origen la façana

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per la informació, Ramon Salas va dissenyar força escoles per la província de Tarragona, igual aquestes dues eren d'ell

      Elimina
    2. Les dues escoles de Vistabella i Les Gunyoles son de l'arquitecte Jose Mª Pujol de Barberà, segons consta en una acta de l'Ajuntament de La Secuita (14 d'octubre de 1.917)

      Elimina
  2. Quan varen pintar les façanes no tornaren a pintar l'any 1.917 al rosetó del mig. S'ha demanat que es recuperi. A Vistabella estem preparant la commemoració del centenari de l'edifici. Des de la web de l'Associació cultural i recreativa de Vistabella es publicarà tot el que es faci. A la façana hi sobren els cables de l'electricitat, i l'element de llum del carrer, més sentit de l'estètica si us plau !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb tota probabilitat el seu autor va ser Ramon Salas Ricomà, com arquitecte provincial que va ser, va dissenyar un model únic d'escola que s'adaptava a les necessitats de la població on s'havia de construir. Les escoles de Vistabella i les Gunyoles en son una mostra, dos pobles amb quasi la mateixa població. L'edifici igual, planta baixa, escola , primer pis, vivenda del mestre.
      Salas va morir el 1.923.
      A Vistabella, com que aquest any celebrem el centenari de l'edifici, estem fent recerca de la vida com escola , com a casal i tot el que pertany a la edificació, autor, ajuntament, Ensenyament, finançament...quan ho tinguem tot ja us ho comunicarem

      Elimina
    2. Gràcies per la resposta. Ramon Salas va dissenyar diverses escoles per la província, hi estic d'acord.

      Elimina

Escriu un comentari: