dissabte, 1 d’octubre del 2016

BARCELONA - Anglí - Puig i Cadafalch retrobat

Fa uns dies en Josep Casamartina i Parassols em feia arribar la foto d'una casa que va trobar en l'arxiu online del Centre Excursionista de Catalunya (C.E.C.)  en el qual constava com a obra de Joan Rubió i Bellver, l'autoria del qual era força dubtosa.

La casa em resultava familiar i per l'estil semblava més de Puig i Cadafalch. Efectivament, així era. Vaig trobar el plànol que en el seu dia es va publicar en el llibre de la historiadora de l'art Andrea Mesecke, Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). Katalanisches Selbstverständnis und Internationalität in der Architektur. L'Andrea Mesecke l'havia obtingut dels propietaris (en l'Arxiu del llavors municipi de Sarrià no hi constava).

  (foto que consta a l'Arxiu del Centre Excursionista de Catalunya)

(plànol en el llibre de l'Andrea Mesecke)

Així vam saber que corresponia a la casa Borrel (sic) que havia al carrer d'Anglí i que en la poca bibliografia de Puig i Cadafalch que en parlava sempre constava com a desapareguda.

Per altra banda, en Casamartina tenia vista una casa que l'encuriosia al carrer Anglí i que per la tanca semblava de Puig. Un cop confrontades, vam veure que es tractava de la mateixa casa.

La casa es va construir per al matrimoni format per Antoni Borrell i Soler i Maria Àngels Macià i Monserdà entre els anys 1908-1909 i pertany a l'"època blanca" de Puig. Àngels Macià era filla de Dolors Monserdà, sogra de Puig i Cadafalch.

Casamartina va poder contactar amb els descendents de la família, així Maria Amèlia Canals i Borrell li va passar algunes fotografies de l'àlbum familiar i li explicà la història de la casa.

              (Maria Borrell i Macià, filla dels propietaris, a la llar de foc de la casa)

Com es pot veure, encara podem trobar sorpreses en el món del modernisme.

Notícia apareguda a "El País" (Edició Catalunya), 14/09/2016



* * *

(la casa nevada)

Hace unos días Josep Casamartina i Parassols me enviaba la foto de una casa que encontró en el archivo online del Centro Excursionista de Cataluña (CEC) en el que constaba como obra de Joan Rubió i Bellver, cuya autoría que era bastante dudosa.

La casa me resultaba familiar y por el estilo parecía más de Puig y Cadafalch. Efectivamente, así era. Encontré el plano que en su día se publicó en el libro de la historiadora del arte Andrea Mesecke, Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). Katalanisches Selbstverständnis und Internationalität in der Architektur. Andrea Mesecke lo había obtenido de los propietarios (en el Archivo del entonces municipio de Sarrià no constaba).

Así supimos que correspondía a la casa Borrel (sic) que había en la calle de Anglí y que en la poca bibliografía de Puig i Cadafalch que hacía referencia siempre constaba como desaparecida.

Por otra parte, Casamartina tenía vista una casa en la calle Anglí que por la valla parecía obra de Puig. Una vez confrontadas, vimos que se trataba de la misma casa.

La casa se construyó para el matrimonio formado por Antoni Borrell i Soler y María Àngels Macià i Monserdà entre los años 1908-1909 y pertenece a la "época blanca" de Puig. Àngels Macià era hija de Dolors Monserdà, suegra de Puig i Cadafalch.

Casamartina pudo contactar con los descendientes de la familia, así Maria Amèlia Canals i Borrell le pasó algunas fotografías del álbum familiar y le contó la historia de la casa.

Como se puede ver, aun podemos encontrar sorpresas en el mundo del modernismo.


Notícia aparecida en "El País" (Edición Catalunya), 14/09/2016



(El País, 15.09.2016)


* * *



A few days ago Josep Casamartina  Parassols sent me a picture of a house found in the online archive of the Centre Excursionista de Catalunya (CEC). In the archive was considered as a work of Joan Rubió i Bellver, a questionable attribution.

The house was familiar to me and seemed a project by Puig i Cadafalch. Indeed, it was. I had found the project of this house in a book published by the Art Historian Andrea Mesecke, Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). Katalanisches Selbstverständnis und Internationalität in der Architektur. Andrea Mesecke had obtained it from the owners (in the Archive of the town of Sarrià it didn't exist).

So we knew that it corresponded to the Borrel house (sic), it was in Anglí street and that in some bibliography of Puig referred to it as dissapeared.

Moreover, Casamartina had seen a house in the Anglí street with a fence that resembled the work of Puig i Cadafalch. Once confronted, we saw that it was the same house.

The house was built for the marriage Antoni Borrell i Soler and Maria Àngels Macià i Monserdà between the years 1908-1909 and belongs to the "white period" of Puig. Àngels Macià was the daughter of Dolors Monserdà, mother in law of Puig i Cadafalch.

Casamartina took contact with the descendants of the family and Maria Amèlia Canals i Borrell gave him some photos from the family album and told him about the story of the house.


As you can see, we can still find surprises in the world of Art Nouveau.

You can see this article at "El País",  14/09/2016



3 comentaris:

  1. Qué bueno . No es fácil la labor de investigación.
    Por cierto, tengo tu libro en mis manos, el del Inventario General, está en la biblio del Prat, Antono Martín.
    Hay otro ejemplar en la de la Sagrada Familia pero el problema es que me parece no devolvieron el CD.
    Un abrazo

    ResponElimina
  2. Fantástic. En el teu honor: https://redescubriendomibarcelona2.blogspot.com/2020/02/14022020-casa-borrell-macia.html

    ResponElimina
  3. Gràcies! En aquesta casa Dénia néixer i créixer el nostre avi, Josep Borrell Macià.

    ResponElimina

Escriu un comentari: