dimecres, 14 de març del 2018

BARCELONA - Gran Via - Calàbria - casa Filella




-veure fotos al final de l'article-
-ver fotos al final del artículo-
-see pictures at the end of the article-


De les cinc cases modernistes que el mestre d'obres Pere Buqueras va projectar per a Josep Filella Mulons, la més notable és la que es troba a la cantonada de Gran Via amb Calàbria, cantó muntanya-Besòs (1907-1908).

Cal destacar les seves tribunes amb una rica vegetació floral tant en elles com en les mènsules que les suporten, els esgrafiats, el treball de la pedra i també l'interior, amb una artística porteria.

La forma de la casa coincideix amb el plànol dibuixat i és per això que m'ha sorprès la fotografia que m'ha passat l'amic Jorge Álvarez on es pot veure un coronament central floral i uns artístics pilars similars als existents a la façana que dóna a Calàbria, conjunt que ja no existeix i si no fos per la foto no sabríem que havia existit, ja que en el plànol d'alçat tampoc no hi figura.

Vull agrair a Jorge Álvarez la difusió de la fotografia.

* * * * *

De las cinco casas modernistas que el maestro de obras Pedro Buqueras proyectó para José Filella Mulons, la más notable es la que se encuentra en la esquina de Gran Vía con Calabria de Barcelona (1907-1908).

Cabe destacar sus tribunas con una rica vegetación floral tanto en ellas mismas como en las ménsulas que las soportan, los esgrafiados, el trabajo de la piedra y también el interior, con una artística portería en el vestíbulo.

La forma de la casa coincide con el plano dibujado y es por eso que me ha sorprendido la fotografía que me ha pasado el amigo Jorge Álvarez donde se puede ver un coronamiento central floral y unos artísticos pilares similares a los existentes en la fachada que da a Calàbria, este conjunto ya no existe y si no fuera por la foto no sabríamos de su existencia puesto que el plano tampoco los contempla.

Quiero agradecer a Jorge Álvarez la difusión de la fotografía.


* * * * *


The master builder Pere Buqueras designed five buildings for Joserp Filella Mulons, the most notable of them is the one on the corner of Gran Vía with Calabria in Barcelona (1907-1908).

It should be noted the rich floral vegetation of the bay windows and in the consoles that support  them, the sgraffiti, the work of the stone and also the interior, with an artistic lodge in the lobby.

The shape of the house coincides with the drawing plan and that is why I was surprised by the photograph that Jorge Álvarez has passed to me, where you can see a floral central crown and some artistic pillars similar to those on the facade that gives Calàbria, this group no longer exists and if it were not for the photo we would not know of its existence since the plan does not contemplate them either.

I want to thank Jorge Álvarez for the diffusion of photography.


(AMCB, 1135-7P-)










2 comentaris:

  1. Curioso. Vivo a escasos minutos y no me había percatado.
    Gracias.
    Muy buena la foto en blanco y negro.

    ResponElimina
  2. Que lástima que haya perdido el coronamiento original para reemplazarlo por una ático sin gracia ninguna que resta valor e importancia al edificio.

    ResponElimina

Escriu un comentari: