Cliqueu per accedir al:

divendres, 1 de març del 2013

GETXO - Chalet Sanjinés


A Getxo, al Paseo del Puerto,  l'arquitecte Mario Camiña va realitzar una sèrie de xalets influenciats per la sezession austríaca entre els que cal esmentar el Chalet Cristóbal Sanjinés i el Chalet Juan Santisteban. Es van construir entre els anys 1906 i 1908.

Aquestes construccions van ser reproduïdes en les principals revistes d'arquitectura de l'època: "Arquitectura y Construcción", "Pequeñas monografías de arte". Això, però, no ha contribuït a la seva pervivència en el temps, ja que o han estat destruïdes completament o han estat totalment desfigurades com és el cas de la reproduïda aquí.

Mario Camiña (Bilbao, 1860- Bilbao, 1925) es va titular a l'Escola d'Arquitectura de Madrid el 1895 i va treballar sempre per la província de Biscaia de la qual n'era l'arquitecte provincial (anys 1902 a 1922), encara que també té alguna obra per Àlaba.

El seu estil inicial està fortament influenciat pel corrent austríac. La seva obra més destacada és el Sanatori Infantil de Gorliz (1910-1919) on es preveu un racionalisme constructiu que s'avança a futures construccions.



En Getxo, en el Paseo del Puerto, el arquitecto Mario Camiña realizó una serie de chalets influenciados por la Sezession austriaca entre los que cabe mencionar el Chalet Cristóbal Sanjinés y el Chalet Juan Santisteban. Se construyeron entre los años 1906 y 1908.

Estas construcciones fueron reproducidas en las principales revistas de arquitectura de la época: "Arquitectura y Construcción", "Pequeñas monografías de arte". Esto, sin embargo, no ha contribuido a su pervivencia en el tiempo, ya que o han desaparecido o han sido totalmente desfiguradas como es el caso de la reproducida aquí.

Mario Camiña (Bilbao, 1860 - Bilbao, 1925) se tituló en la Escuela de Arquitectura de Madrid en 1895 y trabajó siempre en la provincia de Vizcaya de la cual era el arquitecto provincial (años 1902 a 1922), aunque también tiene alguna obra por Álava.

Su estilo inicial está fuertemente influenciado por la corriente austríaca. Su obra más destacada es el Sanatorio Infantil de Gorliz (1910-1919) donde se prevé un racionalismo constructivo que se adelanta a futuras construcciones.


1 comentari:

Escriu un comentari: