dissabte, 7 de maig del 2016

BARCELONA - casa Pia Batlló (2)

La casa Pia Batlló, de la qual ja vam parlar en l'article


és una de les mostres més reixides de l'arquitecte Josep Vilaseca. Es podria enquadrar en el primer modernisme de clara filiació gòtica.

Tant Vilaseca com Domènech i Montaner van ser els professors més joves de la primera etapa de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona i influiren en tots els arquitectes del modernisme. La influència de Vilaseca es pot veure per exemple en Víctor Beltrí, artífex principal del modernisme a la zona de Múrcia.

En la casa Batlló podem veure els primers elements modernistes: ús de tribunes laterals que acaben en miradors de ferro forjat, vidre i ceràmica vidriada, tribuna central amb balconada superior, esgrafiats amb al·lusions al gòtic venecià i sobretot en l'ús d'una rica ornamentació inspirada en la Natura.  L'interior de la casa també presenta una rica decoració.

Seguidament fem una mostra de la fauna real o mitològica que es troba a la façana: un gos, grius (que com podem veure van ser dissenyats tots ells pel propi Vilaseca), dracs en diferents postures, insectes com ara llagostes i libèl·lules, caragols, àligues, ànecs, serps, un mico volador matant una serp, llangardaixos i els típics ratpenats.

(De Vilaseca també podeu veure com va decorar un cotxe a:


* * * * *  
La casa Pia Batlló, de la que ya hablamos en el artículo


es una de las muestras más sobresalientes del arquitecto Josep Vilaseca. La podríamos encuadrar en el primer modernismo de clara filiación gótica.

Tanto Vilaseca como Domènech i Montaner fueron los profesores más jóvenes de la primera etapa de la Escuela de Arquitectura de Barcelona e influyeron en todos los arquitectos posteriores del modernismo. La influencia de Vilaseca se puede ver por ejemplo en Víctor Beltrí, artífice principal del modernismo en la zona de Murcia.

En la casa Batlló podemos ver los primeros elementos modernistas: uso de tribunas laterales rematadas en miradores de hierro forjado, vidrio y azulejos, tribuna central con balcón superior, esgrafiados con alusiones al gótico veneciano y sobre todo en el uso de una rica ornamentación inspirada en la Naturaleza. El interior de la casa también presenta una rica decoración.

Seguidamente hacemos una muestra de la fauna real o mitológica que se encuentra en la fachada: un perro, grifos (que como podemos ver fueron diseñados todos ellos por el propio Vilaseca), dragones en diferentes posturas, insectos como saltamontes y libélulas, caracoles , águilas, patos, serpientes, un mono volador matando una serpiente, lagartos y los típicos murciélagos.

(podéis ver como Vilaseca decoró un coche en:



* * * * *
Pia Batlló house, which we discussed in the article


is one of the most outstanding examples of the architect Josep Vilaseca. We could frame in the first Catalan Art Nouveau with a clear Gothic influence.

Both Vilaseca as Domènech i Montaner were the youngest professors at the first stage of the School of Architecture of Barcelona and influenced all subsequent architects of Art Nouveau. Vilaseca's influence can be seen for example in Victor Beltrí, perhaps the main architect of Art Nouveau in the Spanish region of Murcia.

In the Casa Batllo we can see the first AN elements: use of side galleries topped in viewpoints made of wrought iron, glass and tiles, central grandstand with upper balcony, sgraffiti with allusions to the Venetian Gothic and especially in the use of a rich ornamentation inspired in Nature. The interior of the house also has a rich decoration.

Then do a sample of real or mythological fauna found on the facade: a dog, griffin (as we see were all designed by Vilaseca), dragons in different poses, insects like grasshoppers and dragonflies, snails, eagles , ducks, snakes, a flying monkey killing a snake, lizards and the typical Vilaseca's bats.

(You can also see how Vilaseca decorated a car:


****

Article relacionat:

Víctor Beltrí

https://vptmod.blogspot.com.es/2013/04/arquitecte-victor-beltri.html

****



























6 comentaris:

  1. Me encanta la imaginación desbordante de Vilaseca

    ResponElimina
  2. Cada vez que paso por allí, la farola me tiene comida la moral...te aseguro que alguna noche me la llevaré ¡¡¡¡¡
    Salut

    ResponElimina
  3. Ja, ja, ja, esto es para Miquel, no sabía de su vena cleptómana...!!!

    Bon dia Valentí, maca aquesta casa, una abraçada i moltes gràcies.

    ResponElimina
  4. Quin treball més exquisit que fas, divulgant l,art el coneixement, la història i la bellesa. T,he trobat per casualitat buscant informació d,un restaurant que hi ha a la Via Augusta 300...gràcies per fer el treball que fas!

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Escriu un comentari: