diumenge, 26 de gener del 2014

BUENOS AIRES - Julián Garcia Núñez - Far

A la manera de Nova York amb la seva estàtua de la Llibertat, Julián Garcia Núñez va idear la instal·lació d'un far en la desembocadura del Río de la Plata que, a banda de les seves funcions pràctiques per als vaixells, donés la benvinguda als emigrants que arribaven a l'Argentina a la recerca de fortuna i millora de condicions.

El projecte és del 1913 i mai no es va dur a terme.

Com gairebé tota la seva obra és una mescla de modernisme català amb modernisme austríac.



Al igual que Nueva York con su estatua de la Libertad, Julián García Núñez ideó la instalación de un faro en la desembocadura del Río de la Plata que, aparte de sus funciones prácticas para los barcos, diera la bienvenida a los emigrantes que llegaban a la Argentina en busca de fortuna y mejora de condiciones.

El proyecto es del 1913 y nunca se llevó a cabo.


Como casi toda su obra es una mezcla de modernismo catalán con modernismo austríaco.

dissabte, 18 de gener del 2014

LA GORNAL - Parc Agrícola

Tot sortint del nucli de La Gornal darrere de la pastisseria “La Gornal” es pot veure part de l’edifici de l’antic Parc Agrícola, situat en el carrer de França.

Es tracta d’una construcció del primer modernisme amb fortes arrels 
neomudèjars i hi destaca la seva ben elaborada fàbrica de maó. La façana es distribueix en bandes blanques i vermelles i teules de ceràmica vidrada verda al capcer.

El que més crida l’atenció és la forma d’aquest capcer o coronament i que ens remet directament a la possible autoria de l’arquitecte municipal de Barcelona Pere Falqués el qual féu un edifici gairebé idèntic en el Zoològic de Barcelona: l’antiga Gàbia dels Lleons, ara seu de la Direcció del Zoo. (veure fotos comparatives)

Pere Falqués va ser un dels primers artífexs del modernisme i també va conreuar el mudèjar en edificis com ara el del palau de l’Agricultura de l’Exposició Universal del 1888.

Nascut a l’antic poble de Sant Andreu del Palomar, ara barri de Barcelona, el 1850, en no existir l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, es va titular per la de Madrid el 1873. Va ser arquitecte municipal dels antics municipis de Sant Andreu del Palomar i Sant Martí del Clot, de Badalona i de Barcelona, en aquesta darrera ciutat des del 1888 fins a la seva mort, el 1916.

El nucli de La Gornal pertany al municipi de Castellet i la Gornal, a la comarca de l'Alt Penedès, província de Barcelona.












Saliendo del núcleo de La Gornal detrás de la pastelería "La Gornal " se puede ver parte del edificio del antiguo Parque Agrícola, ubicado en la calle de Francia.

Se trata de una construcción del primer modernismo con fuertes raíces mudéjares y destaca su bien elaborada fábrica de ladrillo. La fachada se distribuye en bandas blancas y rojas con tejas de cerámica vidriada en el coronamiento.

Lo que más llama la atención es la forma de este coronamiento, que nos remite directamente a la posible autoría del arquitecto municipal de Barcelona Pere Falqués el cual hizo un edificio casi idéntico en el Zoológico de Barcelona: la antigua Jaula de los Leones, ahora sede de la Dirección del Zoo. (ver fotos comparativas)

Pere Falqués fue uno de los primeros artífices del modernismo y también cultivó el mudéjar en edificios como el del palacio de la Agricultura de la Exposición Universal de 1888.

Nacido en el antiguo pueblo de Sant Andreu del Palomar, ahora barrio de Barcelona, en 1850, al no existir la Escuela de Arquitectura de Barcelona, se tituló por la de Madrid en 1873. Fue arquitecto municipal de los antiguos municipios de Sant Andreu del Palomar y Sant Martí del Clot, de Badalona y de Barcelona, en esta última ciudad desde 1888 hasta su muerte acaecida en 1916.


El núcleo de La Gornal pertenece al municipio de Castellet i la Gornal, en la comarca del Alt Penedès, provincia de Barcelona.


dimarts, 7 de gener del 2014

BARCELONA - Provença 374 - casa Antoni Gibert

Ahir al migdia es va tenir notícia d'un incendi en un pis de la finca situada al carrer de Provença, 374 de Barcelona. En aquest incendi, sembla que ocasionat per causes fortuïtes, lamentablement va morir un home de 78 anys.

Aquest edifici correspon a una de les cases que Antoni Gibert va encarregar al mestre d'obres Josep Pérez Terraza. Les cases en qüestió són les següents:
   
    1896 Balmes, 90
    1897 Pau Claris, 172
    1898 València, 277
    1899 Enric Granados, 30
    1901 Enric Granados, 32
    1905 Passeig Sant Joan, 114 - Provença, 370-372 (la veïna a aquesta)
    1905 Provença, 374 (la casa que ens ocupa) 

Pérez Terraza havia nascut a Mèrida (Extremadura), l'any 1852, fill de pares humils, es traslladaren a Barcelona on als 20 anys obtingué el títol de mestre d'obres, exercint com a tal fins a la seva mort el 1906 esdevinguda a la ciutat de Barcelona.

La seva producció és curta cronològicament, però molt extensa en obres, la majoria de les quals en estil modernista del més ben treballat i ornamentat, tant en façana com en interiors, com a exemple, valgui la casa en qüestió -de la qual adjunto alguns detalls- i, sobre tot, la casa Llorens a la cruïlla Enric Granados 119 amb Còrsega 259-261 iniciada el 1904 i enllestida l'any 1907, ja mort l'autor, i que li valgué un diploma honorífic de l'Ajuntament de Barcelona en els premis al millor edifici de la ciutat.

Per als qui vulguin saber-ne més d'aquest autor recomano el bloc del seu besnét José María Galindo:









Ayer al mediodía se tuvo noticia de un incendio en un piso de la finca situada en la calle de Provença 374 de Barcelona. En este incendio, parece que ocasionado por causas fortuitas, lamentablemente murió un hombre de 78 años.

Este edificio corresponde a una de las casas que Antoni Gibert encargó al maestro de obras José Pérez Terraza. Las casas en cuestión son las siguientes: 
   
    1896 Balmes, 90 
    1897 Pau Claris, 172
    1898 València, 277
    1899 Enric Granados, 30
    1901 Enric Granados, 32
    1905 Paseo Sant Joan, 114 - Provença, 370-372 (la vecina a ésta)
    1905 Provenza, 374 (la casa que nos ocupa)

Pérez Terraza había nacido en Mérida (Extremadura) en 1852, hijo de padres humildes, se trasladaron a Barcelona y a los 20 años obtuvo el título de maestro de obras, ejerciendo como tal hasta su muerte acaecida en 1906 en la ciudad de Barcelona.

Su producción es corta cronológicamente pero muy extensa en obra, la mayoría de las cuales son de estilo modernista muy elaborado y con prolífica decoración tanto en fachada como en vestíbulos, como ejemplo, valga la casa en cuestión -de la que adjunto algunos detalles- y, sobre todo, la casa Llorens ubicada en el cruce Enric Granados 119 con Còrsega 259-261 iniciada en 1904 y terminada en el año 1907, ya muerto el autor, y que obtuvo un diploma honorífico del Ayuntamiento de Barcelona en los premios al mejor edificio de la ciudad.

Para los que quieran saber más de este autor recomiendo el blog que mantiene su bisnieto José María Galindo:




dissabte, 4 de gener del 2014

NANCY - Paons

Haig d’agrair a Guillermo Cegarra, l’estudiós de l’arquitectura murciana i especialment de l’obra de Víctor Beltrí, les fotos d’aquests paons procedents del Museu de l’Escola de Nancy.

Nancy és un altra dels focus del modernisme i és una ciutat de visita obligada pels amants d’aquest estil.

En el Museu de l’Ecole de Nancy hom pot veure mobiliari, vitralls, objectes d’art, gerros, teixits i d’altres peces, fins i tot, un panteó i un petit pavelló en el seu jardí.

Henri Berge (1870-1937)
Vitrall "La Lectura" (fragment)
anteriorment en una casa a Mazéville, rue Gambetta

Jacques Gruber (1870-1936)
Vitrall "Paó i colom" (fragment)
1904

Louis Hestaux (1858-1919)
Caixa de rellotge
1914


Tengo que agradecer a Guillermo Cegarra, el estudioso de la arquitectura murciana y especialmente de la obra de Víctor Beltrí, las fotos de estos pavos procedentes del Museo de la Escuela de Nancy.

Nancy es otro de los focos del modernismo y es una ciudad de visita obligada para los amantes de este estilo.


En el Museo de la Ecole de Nancy se puede ver mobiliario, vidrieras, objetos de arte, jarrones, tejidos y otras piezas, incluso, un panteón y un pequeño pabellón en el jardín.

dimecres, 1 de gener del 2014

Josep Vilaseca - cotxe

A vegades els arquitectes no tan sols projectaven cases, panteons, botigues, llums, mobles, etc., sinó que, d’acord amb la idea de l’art total, fins i tot van arribar a decorar automòbils.

Tenim el cas d’aquest vehicle del senyor Carreras que Josep Vilaseca, l’autor de l’Arc de Triomf barceloní, la casa Comas d’Argemir de l’avinguda República Argentina, la casa Bruno Quadros de la Rambla, decorà amb elements egipcis tot vinculant l’antigor amb la modernitat.

Si bé Vilaseca ja havia projectat cases en estil neoegipci, com la casa Agustí Pujol de Lloret de Mar (1882), aquí ho fa en un aspecte més modern, més modernista.

Podem observar un ànec volant (“rapidesa”) en el capó; un ull d’Horus (“el passatger pot veure el paisatge i tot el que l’envolta”) en la part de darrera, al costat del seient del passatger, i en la part posterior una escena pròpia de la riba del Nil: sobre el llit fluvial, l’aigua, representada en forma de ziga-zaga neixen els papirs i en un pla més alt es troben les flors de lotus. Una altra escena fluvial hi ha darrera la part lateral posterior del vehicle i en el seient del chauffeur.

El disseny el va fer el 1908. El cotxe és un Hispano Suiza, 20-30HP.


(Les fotografies estan extretes del llibre “El arquitecto Josep Vilaseca i Casanovas. Sus obras y dibujos”, Rosemarie Bletter, 1977)


Un altre article sobre Josep Vilaseca:


A veces los arquitectos no sólo proyectaban casas, panteones, tiendas, lámparas, muebles , etc ., sino que, de acuerdo con la idea del arte total, incluso llegaron a decorar automóviles.

Tenemos el caso de este vehículo del señor Carreras que Josep Vilaseca, el autor del Arco de Triunfo barcelonés, la casa Comas de Argemir de la avenida República Argentina, la casa Bruno Quadros de la Rambla, decoró con elementos egipcios vinculando de esta manera la antigüedad con la modernidad.

Si bien Vilaseca ya había proyectado casas en estilo neoegipcio, como la casa Agustí Pujol de Lloret de Mar (1882), aquí lo hace en un aspecto más moderno, más modernista.

Podemos observar un pato volando ( "rapidez" ) en el capó  un ojo de Horus ("el pasajero puede observar el paisaje y todo lo que le rodea") en la parte de atrás, al lado del asiento del pasajero, y en la parte posterior una escena propia de la orilla del Nilo: sobre el lecho fluvial, el agua, representada en forma de zigzag, nacen los papiros y en un plano más alto se encuentran las flores de loto. Otra escena fluvial se encuentra detrás de la parte lateral trasera del vehículo y en el asiento del chauffeur.

El diseño lo hizo en 1908. El coche es un Hispano Suiza, 20-30HP.


Otro articulo sobre Josep Vilaseca: