vitpons@gmail.com

Si algú vol que tracti d'alguna edificació en concret, m'ho pot suggerir a aquest correu.
Si algú té alguna fotografia antiga d'algun edifici, encara que sigui desaparegut, s'agrairia.


Si alguien quiere que trate de algún edificio en concreto, me lo puede sugerir a este correo.
Si alguien tiene alguna fotografia antigua de algún edificio, aunque esté desaparecido, se agradecería.

divendres, 6 de desembre de 2013

BARCELONA - Bailèn, 126 - Jeroni F. Granell

Jeroni Francesc Granell i Manresa es va titular com a arquitecte el 1891 a l’Escola de Barcelona. Havia nascut a la pròpia Barcelona el 1868, fill del mestre d’obres Jeroni Granell i Mundet.

La seva obra es desenvolupa a Reus, Mataró, La Garriga i, la major part, a Barcelona. A la nostra ciutat ens ha deixat mostres a l’Eixample, Sarrià, Vallvidrera, Sant Gervasi, el Poblenou, Gràcia.  Podem veure edificis d’habitatges, torres, botigues (gairebé totes desaparegudes), hotels, panteons.

La majoria de les seves construccions corresponen al modernisme més manierista, els trets més remarcables, si parlem dels edificis d’habitatges de l’Eixample, són els esgrafiats, els emmarcaments de les obertures, la rica decoració vegetal, les figures de fades, els vestíbuls d’entrada.

El cas que ens ocupa és una de les cases que construí per a Rossend Capellades, aquesta al carrer de Bailèn, núm. 126, bastida entre els anys 1904 i 1906. No deixa de sorprendre’ns la decoració, la qual es pot veure en els mínims detalls, sinó fixeu-vos en els ànecs de les mènsules que suporten el balcó del principal.

Granell morí a Barcelona el 1931.(fotos: Valentí Pons i Toujouse)

Una altra obra de Granell
Otra obra de Granell:Jerónimo Francisco Granell y Manresa se ​​tituló como arquitecto en 1891 por la Escuela de Barcelona. Había nacido en la propia Barcelona en 1868, hijo del maestro de obras Jeroni Granell y Mundet.

Su obra se desarrolla en Reus, Mataró, La Garriga y, la mayor parte, en Barcelona. En nuestra ciudad nos ha dejado muestras en el Eixample, Sarrià, Vallvidrera, Sant Gervasi, Poblenou, Gràcia. Podemos ver edificios de viviendas, chalets, tiendas (casi todas desaparecidas), hoteles, panteones.

La mayoría de sus construcciones corresponden al modernismo más manierista, los rasgos más destacables, si hablamos de los edificios de viviendas del Ensanche (Eixample), son los esgrafiados, los enmarcamientos de las oberturas, la rica decoración vegetal, las figuras de hadas, los vestíbulos de entrada.

El caso que nos ocupa es una de las casas que construyó para Rosendo Capellades, esta en la calle de Bailén, n. 126, construida entre los años 1904 y 1906. No deja de sorprendernos la decoración, la cual se puede ver en los mínimos detalles, sino fijaros en los patos de las ménsulas que soportan el balcón del principal.


Granell murió en Barcelona el 1931.

3 comentaris:

 1. Molt interessant Valentí, com sempre aprenent de tu, una abraçada virtual i BFDS.

  ResponElimina
 2. Que bueno ¡
  Ostras no habría caído nunca sino lo pones por aquí ¡
  Gracias

  ResponElimina
 3. En las casas modernistas u otras de la época normalmente hay bastantes detalles ornamentales que cuesta de distinguir a simple vista

  ResponElimina

Escriu un comentari: