dissabte, 10 de setembre del 2016

RIPOLL - Sant Miquel de la Roqueta

El 1912 Marià de Delàs i de Foxà (1837-1912), IV baró de Vilagaià, decidí substituí una petita capella que havia dedicada a Sant Miquel en els seus terrenys. Encarregà l'obra a Joan Rubió i Bellver.


Rubió s'inspirà en les construccions de pedra seca pròpia dels pagesos mediterranis. Utilitzà pedres de riu sense desbastar (encara que en aquesta capella no fou una construcció seca, ja que s'utilitza morter per unir les pedres) i el mètode de les voltes còniques.


També s'hi pot observar la influència que Antoni Gaudí exercí en l'obra de Rubió i Bellver.


El Baró no va poder veure l'obra enllestida, va morir l'octubre d'aquell mateix any. En homenatge seu es col·locà el seu escut damunt l'accés a la capella.

A l'interior hi ha una marededéu i una imatge de Sant Miquel.


A partir del 1936 la capella tingué altres usos: guarnició militar, casa per a immigrants.


Rubió tornaria a la pedra desbastada a:


(fotos: Valentí Pons Toujouse)

* * * * * 


En 1912 Mariano de Delàs y de Foxà (1837-1912), IV barón de Vilagaya, decidió sustituir una pequeña capilla que había dedicada a San Miguel en sus terrenos para ello encargó la obra al arquitecto  Joan Rubió i Bellver.

Rubió se inspiró en las construcciones de piedra seca propia de los agricultores mediterráneos. Utilizó piedras de río sin desbastar y el método de las bóvedas cónicas. En esta capilla se utiliza mortero para unir las piedras.


También se puede observar la influencia que Antoni Gaudí ejerció en la obra de Rubió i Bellver.

El Barón no pudo ver la obra terminada, murió en octubre de ese mismo año. En su homenaje se colocó su escudo sobre el acceso a la capilla.


En el interior hay una estatua de la virgen y una imagen de San Miguel.

A partir de 1936 la capilla tuvo otros usos: guarnición militar, casa para inmigrantes.


(fotos: Valentí Pons Toujouse)

Rubió volvería a la piedra desbastada en:


* * * * *

In 1912 Mariano de Delàs y de Foxà (1837-1912), IV Lord of Vilagaià, decided to replace a small chapel that was dedicated to San Miguel on its grounds and commissioned the work to the architect Joan Rubió i Bellver.


Rubió was inspired by the Mediterranean farmers' constructions of dry stone. He used river stones deckle and the method of conic vaults. In this chapel mortar used to bind the stones.

You can also observe the influence of Antoni Gaudí in the work of Rubió i Bellver.

Lord of Vilagaià could not see the finished work as he died in October of that same year. In his honor his shield was placed over the access to the chapel.

Inside is a statue of the Virgin and an image of Saint Michael.


From 1936 the chapel had other uses: military garrison, home to immigrants.


(fotos: Valentí Pons Toujouse)

Other building with this kind of use of the stone in:5 comentaris:

 1. Quieres creer que a primera vista me ha dado la impresión como de un calco de los Lavaderos Antituberculosos de la calle Mercurio de Vallvidrera, también construidos por Rubió Bellver, y que creo es una obra insuperable.
  Ostras, no sabía nada de esta capilla.
  Es bellísima.
  Salut

  ResponElimina
 2. Rubió es un maestro en este tipo de construcciones. Preciosa

  ResponElimina
 3. Hola... avui he llegit sobre el teu bloc a l'article del diari El País referit a la torre d'en Puig i Cadafalch al carrer Angli 56 de Barcelona. Et felicito i el visitare amb gust.

  ResponElimina

Escriu un comentari: