vitpons@gmail.com

Si algú vol que tracti d'alguna edificació en concret, m'ho pot suggerir a aquest correu.
Si algú té alguna fotografia antiga d'algun edifici, encara que sigui desaparegut, s'agrairia.


Si alguien quiere que trate de algún edificio en concreto, me lo puede sugerir a este correo.
Si alguien tiene alguna fotografia antigua de algún edificio, aunque esté desaparecido, se agradecería.

dimarts, 7 d’octubre de 2014

CABRILS - Mas Maria

L’arquitecte Josep Pujol i Brull, del qual hem parlat en altres ocasions, va treballar en diferents localitats catalanes: Barcelona, Igualada, Sitges, Tarragona, Vilassar de Mar, Lleida, Terrassa, El Masnou, Sant Cugat del Vallès, L’Ametlla del Vallès, etc. En aquesta ocasió presentem la única obra que ens consta a Cabrils, a la comarca barcelonina del Maresme.

Es tracta d’una casa (masia segons el nom) que va bastir per a Maria Fàbregas i que era coneguda com a Mas Maria.

És una casa de façana clàssica en la que l’arquitecte juga amb la decoració de les obertures, del pòrtic d’accés i del coronament.

El que és veritablement modernista és l’interior, un modernisme que es pot veure arreu de la casa, però que en tot cas no resulta carregós. Destaquen sobretot la xemeneia, amb clara influència de l’arquitecte Raspall, i la porta rodona del vestíbul.

Però en les fotografies també ens podem fixar en el mobiliari, arrambadors, llums, sostres, mosaic del terra, etc.

La casa deu ser de l’any 1909 i es va parlar d’ella en la revista Arquitectura y Construcción (1910), revista de la qual l’arquitecte n’era col·laborador.

Josep Pujol Brull va néixer a Barcelona el 1871, es va titular com a arquitecte el 1899 a la seva ciutat natal i morí a Alella (Barcelona) el 1936. A banda de projectar edificis també era pintor i escriptor.

Altres articles sobre l'arquitecte:

http://vptmod.blogspot.com.es/2009/05/barcelona-igualada-josep-pujol.html

http://vptmod.blogspot.com/2013/04/conjunts-modernistes.html
(les fotos són de la revista Arquitectura y Colección i de postals fotogràfiques)

El arquitecto Josep Pujol Brull, del que hemos hablado en otras ocasiones, trabajó en diferentes localidades catalanas: Barcelona, ​​Igualada, Sitges, Tarragona, Vilassar de Mar, Lleida, Terrassa, El Masnou, Sant Cugat, L'Ametlla del Vallés, etc. En esta ocasión presentamos la única obra que nos consta en Cabrils, en la comarca barcelonesa del Maresme.

Se trata de una casa (masía según el nombre) que construyó para Maria Fàbregas y que era conocida como Mas Maria.

Es una casa de fachada clásica en la que el arquitecto juega con la decoración de las oberturas, del pórtico de acceso y del coronamiento.

Lo verdaderamente modernista es el interior, un modernismo que se puede ver en toda la casa. Destacan sobre todo la chimenea, con clara influencia del arquitecto Raspall, y la puerta redonda del vestíbulo.

En las fotografías, también se aprecía el modernismo en el mobiliario, arrimaderos, lámparas, techos, mosaico del suelo, etc.

La casa debe ser del año 1909 y fue objeto de un estudio fotográfico en la revista Arquitectura y Construcción (1910), revista en la que el arquitecto solía colaborar.

Josep Pujol Brull nació en Barcelona en 1871, se tituló como arquitecto en 1899 en su ciudad natal y murió en Alella (Barcelona) en 1936. Aparte de proyectar edificios también era pintor y escritor.

Otros artículos sobre el arquitecto:

http://vptmod.blogspot.com.es/2009/05/barcelona-igualada-josep-pujol.htmlThe architect Josep Pujol Brull, of which we have spoken on other occasions, worked in different localities of Catalonia: Barcelona, ​​Igualada, Sitges, Tarragona, Vilassar de Mar, Lleida, Terrassa, El Masnou, Sant Cugat del Vallès, L’Ametlla del Vallès, etc. Well, in this occassion we present the only work we know in Cabrils, in the province of Barcelona, in the Maresme.

It is a house (masia –country house- by the name) that was built by Maria Fábregas and was known as Mas Maria.

The house presents a classical facade in which the architect plays with the decor of the windows, the porch access and crown.

Inside it’s truly a modernist house. “Modernisme” can be seen throughout the house. The most interesting is the fireplace, with a clear influence of the architect Manuel Raspall, and the round door of the lobby.

But we can also see in the pictures the furniture, the ceramic in the walls,   banister, lights, ceilings, tile floor and so on.

The house should be built in 1909 and there was a photographic report in the magazine Arquitectura y Construcción (1910). Pujol Brull use to collaborate in this magazine.

Josep Pujol Brull was born in Barcelona in 1871, he graduated as an architect in 1899 in his hometown and died in Alella (Barcelona) in 1936. He was also a painter and a writer.

Another articles about this architect:
http://vptmod.blogspot.com.es/2009/05/barcelona-igualada-josep-pujol.html

http://vptmod.blogspot.com/2013/04/conjunts-modernistes.html

3 comentaris:

  1. Sensacional ¡¡¡ Hay verdaderas maravillas escondidas .
    Salut

    ResponElimina
  2. Ep! No és el mateix Cambrils que Cabrils! (els separen uns quants quilòmetres)

    Felicitats pel blog!

    ResponElimina

Escriu un comentari: