dissabte, 12 de gener del 2019

BARCELONA - un nou Domènech i Montaner - cementiri Poblenou



L'altre dia en una visita al cementiri del Poblenou em va sobtar la grafia d'un nínxol proper a la capella.

Semblava pròpia d'En Domènech i Montaner i, a més, l'autoria quedava gairebé confirmada pel nom del difunt que era Pere Domènech i Saló.

Efectivament, Pere Domènech era el pare de l'arquitecte. Va morir el 1873, el mateix any que Domènech obtenia el títol d'arquitecte.

En les relacions d'obres de Domènech no figura aquesta làpida. Consultant amb Carles Sàiz, president del Centre d'Estudis Domènech i Montaner, vam veure que existia una replica en el cementiri de Canet de Mar, en el nínxol d'un dels fills de Domènech i Montaner, en Lluís Domènech i Roura mort als dos anys d'edat, el 1887.

Tant la lletra com els números són de la mateixa grafia, així com la creu.
Desconeixem la data de la làpida.

Una nova obra, malgrat sigui menor, a afegir en les projectades per de Lluis Domènech i Montaner.





En mi última visita al cementerio del Poblenou de Barcelona, me sorprendió la grafía de uno de los nichos cercanos a la capilla.

Parecía obra de Domènech i Montaner, esta autoría quedaría confirmada al ver el nombre del difunto, Pere Domènech y Saló, padre del arquitecto, que falleció en 1873, el mismo año en que Domènech obtenía el título.

En las relaciones de obras de Domènech no aparecía esta lápida. Consulté con Carles Sàiz, presidente del Centro de Estudios de Domènech i Montaner, y observamos que había una réplica en el Cementerio de Canet de Mar, en el nicho de uno de los hijos de Domènech, Lluís Domènech Roura fallecido a los dos años de edad, en 1887.

No solamente la letra es la misma, sino también la forma de los números y de la cruz.

Se desconoce la fecha de la lápida.

Otra obra a añadir a las realizadas por Domènech, aunque esta sea una obra menor.

* * * * *

On my last visit to the cemetery of Poblenou in Barcelona, I was surprised by the handwriting of one of the niches near the chapel.

It seemed the work of Domènech i Montaner, this authorship would be confirmed upon seeing the name of the deceased, Pere Domènech Saló, father of the architect, who died in 1873, the same year in which Domènech obtained the title.

In the relations of works of Domènech this tombstone did not appear. I consulted with Carles Sàiz, president of the Center of Studies of Domènech i Montaner, and we observed that there was a replica in the Cemetery of Canet de Mar, in the niche of one of the children of Domènech, Lluís Domènech Roura deceased at two years of age.

Not only the letter is the same, but also the shape of the numbers.
The date of the tombstone is unknown.

Another work to add to those made by Domènech, although this is a minor work.

5 comentaris:

  1. Un nuevo descubrimiento.
    Felicidades, pues.
    Salut

    ResponElimina
  2. Molt bona entrada! Vaig retuitejar el teu post i m'han escrit de Cementiris de Barcelona aquest missatge:

    "Bon dia, hem trobat molt interessant l'entrada que ha fet sobre la persona de Pere Domènech i Saló, i si pot ser ens agradaria saber el número del nínxol del cementiri de Poblenou (la placa està trencada i no es veu bé). Pensem que és important poder conservar aquestes sepultures que ens porten a explicar la història de Barcelona. Moltes gràcies. "

    He escrit a Cementiris de Barcelona dient-lis el teu nom i l'adreça del teu blog, per tal que es posin en contacte amb tu. També els pots escriure via Twitter a @CementirisBCN

    ResponElimina
  3. Entrevista al Carles Sàiz a la ràdio de Canet de Mar "Els Quatre Cantons":

    http://www.radiocanet.cat/#!/programs/els4cantons/radiocanetdemar_podcast_2406?s=3787

    ResponElimina
  4. Enhorabuena por el hallazgo. Interesante que use una cruz templaria, en vez de la tradicional católica.

    ResponElimina

Escriu un comentari: