vitpons@gmail.com

Si algú vol que tracti d'alguna edificació en concret, m'ho pot suggerir a aquest correu.
Si algú té alguna fotografia antiga d'algun edifici, encara que sigui desaparegut, s'agrairia.


Si alguien quiere que trate de algún edificio en concreto, me lo puede sugerir a este correo.
Si alguien tiene alguna fotografia antigua de algún edificio, aunque esté desaparecido, se agradecería.

dimecres, 1 d’agost de 2012

L'HAIA - vitrall d'en Rigalt, Granell y Cia.


Encara que no sigui modernista, publico aquest mes aquest article sobre aquest vitrall que podem observar en el Museu Louwman de l’Haia dedicat a l’automòbil.

El vitrall presenta una escena costumista en la que un cotxe avariat està sent arreglat per uns mecànics mentre que el conductor i la seva acompanyant s’estant petonejant. Un gos també ensuma una gossa en zel. Al fons, un molí de vent holandès.

L’escena és típica del camp holandès, però el que ens sorprèn és que qui signa el vitrall és l’empresa barcelonina Rigalt, Granell i Cia. És un disseny propi o van rebre l’encàrrec  d’algun holandès acompanyat d’una pintura o esbós?

L’obra deu ser dels anys 20 quant el taller era portat per l’arquitecte Granell, donat que Rigalt havia mort el 1914.

Antoni Rigalt Blanch (1861-1914), pintor i dibuixant, va fundar l’empresa de vitralls del seu nom i al 1903 es va associar amb l’arquitecte Jeroni F. Granell Manresa (1867-1931), un dels màxims exponents del modernisme català. L’empresa va estar activa amb el nom de “Rigalt, Granell y Cia.” entre els anys 1903 i 1923, entre els seus treballs cal esmentar el vitrall de la cúpula invertida del Palau de la Música Catalana i els de la casa Lleó Morera.

Les fotos me les va trametre Ron Conijn, un veritable apassionat del modernisme català que organitza viatges culturals des d’Holanda per visitar els cellers catalans tot fent una síntesi entre el modernisme i l’enologia catalanes.


Aunque no sea modernista, publico este mes este artículo sobre este vitral que podemos observar en el Museo Louwman de La Haya dedicado al automóvil.

La vidriera presenta una escena costumbrista en la que un coche averiado está siendo arreglado por unos mecánicos mientras que el conductor y su acompañante se están besando. Un perro también huele a una perra en celo. Al fondo, un molino de viento holandés.

La escena es típica del campo holandés, pero lo que nos sorprende es que quien firma el vitral es la empresa barcelonesa Rigalt, Granell y Cía. Es un diseño propio o recibieron el encargo de algún holandés acompañado de una pintura o boceto?

La obra debe ser de los años 20 cuando el taller era llevado por el arquitecto Granell, dado que Rigalt había muerto en 1914.

Antoni Rigalt Blanch (1861-1914), pintor y dibujante, fundó la empresa de vitrales de su nombre y en 1903 se asoció con el arquitecto Jeroni F. Granell Manresa (1867-1931), uno de los máximos exponentes del modernismo catalán. La empresa estuvo activa con el nombre de "Rigalt, Granell y Cía." entre los años 1903 y 1923, entre sus trabajos cabe mencionar el vitral de la cúpula invertida del Palau de la Música Catalana y los de la casa Lleó Morera .

Las fotos me las envió Ron Conijn, un verdadero apasionado del modernismo catalán que organiza viajes culturales desde Holanda para visitar las bodegas catalanes haciendo una síntesis entre el modernismo y la enología catalanas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari: