dissabte, 1 de maig del 2010

Arquitecte Guardiola

L'arquitecte Joan Francesc Guardiola (1895-1962) es va titular el 1922 a Barcelona. La seva obra es troba distribuïda entre Barcelona i la província de València. Com a estudiant va ressaltar amb el projecte per a un Monument a les Glòries Catalanes i la primera estació de metro de la Plaça de Catalunya (Barcelona) -projecte signat per un altre arquitecte.

Entre els seus edificis hi han tres que no deixen indiferents a qui els veu, són d'una gran rotunditat i color. Aquests tres edificis són de difícil adscripció, ja com a art déco ja com a modernisme tardà. Són les conegudes com Casa Xinesa (Barcelona, carrer Muntaner, 54, construïda per al seu germà Fernando Guardiola), la Casa Jueva (València, carrer Castelló, 20, per a José Salom) i l'Ateneu dels Socors a Sueca, amb influència més aviat hindú i quelcom de gaudiniana. Són fruit de la gran cultura de Guardiola, dels seus viatges i de la preocupació per l'arquitectura autòctona d'altres països.

Un altre edifici important de l'arquitecte va ser el Teatre Serrano a Sueca, ara mutilat, influenciat pel déco nord-americà.

Arquitectes com Guardiola han estat oblidats i són mereixedors d'algun llibre o estudi monogràfic que espero es faci algun dia.






El arquitecto Juan Francisco Guardiola (1895-1962) se tituló en 1922 en Barcelona. Su obra se encuentra distribuida entre Barcelona y la provincia de Valencia. Como estudiante destacó con un proyecto para un Monumento a las Glorias Catalanas y con la primera estación de metro de la Plaça de Catalunya (Barcelona) -proyecto firmado por otro arquitecto.

Entre sus edificios hay tres que no dejan indiferentes a quién los ve, son de una gran rotundidad y colorido. Estos tres edificios son de dificil adscripción ya como art déco ya como modernismo tardío. Son las conocidas como Casa China (Barcelona, calle Muntaner, 54, construida para su hermano, el constructor Fernando Guardiola), la Casa Judía (Valencia, calle Castellón, 20, para José Salom) y el Ateneo del Socorro en Sueca, con influencia más bien hindú y algo de gaudiniana. Son fruto de la gran cultura de Guardiola, de sus viajes y de la preocupación por la arquitectura autóctona de otros países.

Otro edificio importante de este arquitecto es el Teatro Serrano en Sueca, ahora mutilado, influenciado por el déco estadounidense.


Arquitectos como Guardiola han sido olvidados y son merecedores de algún libro o estudio monográfico que espero se haga algún día.

5 comentaris:

  1. Molt bona iniciativa, efectivament, no hi ha massa informació sobre Joan Francesc Guardiola i crec que és mereix més atenció de la que se li hadonat.
    Podrieu indicar altres edificis seus a Barcelona o altres bandes?

    ResponElimina
  2. A Barcelona entre d'altres les cases de Comte Borrell, 122; Paral·lel, 124 i Sepúlveda, 103. A Sueca cal esmentar el teatre Serrano d'estil déco; a Alzira el Gran Teatro i la fàbrica Avidesa i a València les cases Salom

    ResponElimina
  3. Aquest edifici es impressssionant!! M'agradan molt els seus detalls Art Decó difíciles de trobar a Barcelona...sobretot a la part de dalt, on les líneas verticals apuntal a un estil Decó com a Nova York

    ResponElimina
  4. Com no hia masa informacio, no mes dir que el valenciá Joan Francesc Guardiola Martínez, naixque en Sueca poble de la provincia de Valencia en l'any 1895.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacte, va néixer a Sueca el 1895 i morí a Alzira el 1962,

      gràcies

      Elimina

Escriu un comentari: