dijous, 1 de juliol del 2010

BERGA - Roser, 50


L'antiga Casa de Correus de Berga, al carrer Roser, 50, se sol atribuir a l'arquitecte Alexandre Soler i March.

Consultant la documentació existent a l'Arxiu Comarcal del Berguedà, vaig trobar l'expedient relatiu a aquesta casa i resulta ser que l'edifici no és d'en Soler i March, sinó del mestre d'obres Josep Muntadas, que va comptar amb el vist-i-plau de l'enginyer Manuel Rivera.

El sol·licitant va ser Ibo Monaves, el 1918.

El 1931 se li va afegir un pis i es van introduir alguns elements decoratius més propis del noucentisme.

Poca cosa se sap del mestre d'obres Josep Muntadas: va obtenir el seu títol el 1870, va estar actiu a Tortosa, Berga i Sant Vicenç de Castellet i va ser diputat provincial per Barcelona.

La antigua Casa de Correos de Berga, en la calle Roser, 50, se suele atribuir al arquitecto Alexandre Soler i March.

Consultando la documentación existente en el Archivo Comarcal del Berguedà, encontré el expediente relativo a esta casa y resulta ser que el edificio no es de Soler y March, sino del maestro de obras Josep Muntadas, que contó con el visto bueno del ingeniero Manuel Rivera.

El solicitante fue Ibo Monaves, en 1918.

En 1931 se le añadió un piso y se introdujeron algunos elementos decorativos más propios del noucentisme.

Poco se sabe del maestro de obras Josep Muntadas: se tituló en 1870, estuvo activo en Tortosa, Berga y Sant Vicenç de Castellet y fue diputado provincial por Barcelona.

13 comentaris:

  1. Antonio Aguilar Pérez17 de gener del 2013, a les 18:07

    Estic fent la meva tesis sobre la xarxa de Correus a Catalunya. Naturalment les oficines de Correus són una part important d'aquesta xarxa i ha estat una sorpresa aquesta oficina de Correus de Berga. Voldria ampliar l'informació i veig que està a l'arxiu comarcal del Berguedà. Hem podries dir l'expdient en concret i se saps alguna cosa més d'aquest o d'altres edificis de Correus,t'agrairé que m'indiquis qualsevol dada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Antonio

      no té número d'expedient en concret, has de sol·licitar la caixa dels expedients dels anys 1910-1920.
      Els edificis de Correus que tinc són força posteriors, molts d'ells obra de Roberto Oms

      Valentí

      Elimina
    2. Valentí, bona tarda. Jo soc arquitecte i estic interesat en l'ampliació de l'edifici de correus de barcelona, que és de finals dels 40 inici dels 50 i que potser es obra de Roberto Oms. He vist plànols a l'arxiu adm de barcelona però simplement estan signats com "arquitecto jefe servicio" sense identificació enlloc. Em preguntava si potser tenies alguna dada addicional. moltes gracies per endavant!

      Elimina
    3. a l'edició del 21/02/1951 de La Vanguardia fan una entrevista a l'arquitecte Oms on parla breument de com serà l'ampliació de l'edifici de Correus. Si em passes el teu correu a vitpons@gmail.com, te la puc reenviar

      Elimina
    4. valentí! moltes gràcies. Vaig trobar aquesta breu entrevista que comentes i diferents notícies del curs de les obres a LV. El projecte original datava de 1947 (el que hom trova a l'arxiu com a document d'inici de l'expedient) i en Oms diria que el van anomenar cap del servei cap al 51. El projecte del 47 és molt semblant pero es va anar modificant suposo. L'obra es va allargar tota la dècada dels 50. Et passo el mail per si tens altre info o t'arriva o recordes! MERCI per la resposta!

      Elimina
  2. Antonio Aguilar Pérez18 de gener del 2013, a les 13:16

    Valentí

    Gràcies per la ràpida resposta. Aniré a mirar els expedients. Roberto Oms tinc entès que va ser un arquitecte de Correus, que va projectar els edificis de Badalona, Terrassa, Sabadell, Manresa i d'altres.

    Antonio Aguilar

    ResponElimina
  3. Hola Valentí. Estava buscant informació del número 11 del carrer Ali Bei i tibant del fil del mestre d'obres Josep Muntadas he arribat fins aquí. I, sí, realment hi ha poca cosa d'aquest mestre d'obres. D'ell i de l'edifici, tot i que el 1931 va rebre una menció en el Concurs anual d'edificis artístics.
    Res, que m'ha fet gràcia trobar-te per aquí.
    Una abraçada. Graciel·la

    ResponElimina
    Respostes
    1. Alí Bei, 11 de Barcelona? És la casa Josep Mateu, d'Eusebi Bona, 1928-1930

      Elimina
    2. Si ... i no(pel què jo tinc entès) Eusebi Bona és el responsable de l'ampliació i remunta posterior. L'edifici inicial (Casa José Mateu), construït el 1922 va anar a càrrec de Josep Muntadas.

      Salut !

      Elimina
    3. No ho sé això. Muntadas té obra a Berga, Manresa, Sant Vicenç de Castellet i Tortosa principalment

      Elimina
    4. Aquesta informació l'he tret d'aquest projecte de final de carrera:
      https://upcommons.upc.edu/bitstream/handle/2099.1/7007/Mem%20ria%20PDF.pdf?sequence=1

      Salut

      Elimina

Escriu un comentari: