dilluns, 1 de setembre de 2014

BARCELONA - torre Bernat i Creus - Av. Tibidabo, 27

L'any 1905 el mestre d'obres Josep Pérez Terraza projectava aquesta torre per als pintors decoradors Bernat i Creus, establerts al Passeig de Gràcia, propietaris també del solar contigu. La construcció acabà el 1906 i seria una de les darreres obres de Pérez Terraza ja que moria l'octubre d'aquell any.

La torre és un exemple clar del modernisme català amb carreus falsos a la façana, esgrafiats, pintures, torratxa, decoració floral i un elaborat treball de forja en el reixat que l'envolta.

La propietat després passà a Ignacio Portabella.

El 2006 l'empresa CLAR restaurà la façana, especialment les pintures al·legòriques a les estacions que es troben al pis superior. En aquestes pintures es poden veure les activitats d'un grup de noies en cadascuna de les estacions: recollint flors a la primavera; la sega i la recollida del blat a l'estiu; la collida del raïm a la tardor i passeig ben tapades a l'hivern. Les pintures podrien ser obra dels mateixos propietaris.

El que no s'ha pogut recuperar és el remat de la torratxa ni les escultures que flanquejaven la porta principal de l'edifici i l'escut superior que es poden veure en les fotografies antigues.(fotos: Valentí Pons)


(foto: Arxiu Centre Excursionista de Catalunya)


En 1905 el maestro de obras José Pérez Terraza proyectaba esta torre para los pintores decoradores Bernat y Creus, establecidos en el Paseo de Gracia y propietarios también del solar contiguo. La construcción terminó en 1906 y sería una de las últimas obras de Pérez Terraza ya que moría en octubre de ese año.

La torre es un ejemplo claro del modernismo catalán con sillares falsos en la fachada, esgrafiados, pinturas, torrecilla, decoración floral y un elaborado trabajo de forja en la verja que circunda el solar.

La propiedad después pasó a Ignacio Portabella.

En 2006 la empresa CLAR restauró la fachada, especialmente las pinturas alegóricas a las estaciones que se encuentran en el piso superior. En estas pinturas se pueden ver las actividades de un grupo de chicas en cada una de las estaciones: recogiendo flores en primavera; la siega y la recogida del trigo en verano; la recogida de la uva en otoño y de paseo bien tapadas en invierno. Estas pinturas podrían ser obra de los mismos propietarios.

Lo que no se ha podido recuperar es el remate de la torrecilla ni las esculturas que flanqueaban la puerta principal del edificio y el escudo superior según podemos ver en las fotografías antiguas.


(foto: Valentí Pons)


In 1905 the master builder José Pérez Terraza designed this townhouse for the decorators and painters Bernat Creus, who where established in the Passeig de Gràcia (Barcelona). Bernat Creus also owned the adjacent plot. The construction finished in 1906 and it would be one of the last works of Pérez Terraza who died in October of that year. 

The townhouse is a clear example of Catalan Modernisme with fake stones on the facade, sgraffiti, paintings, turret, floral decoration and an elaborate ironwork on the fence surrounding the site. 

Later the property passed on Ignacio Portabella. 

In 2006 the company CLAR restored the facade, especially the allegorical paintings of the seasons that are on the top floor. In these pictures you can see the activities of a group of girls in each of the seasons: picking flowers in Spring; mowing and harvesting wheat in Summer; the grape harvest in Autumn and well covered Winter stroll. These paintings could be the work of the very owners, Bernat Creus. 


What was not restored is the covering of the turret and sculptures flanking the front door of the building and neither the coat of arms above the door, as we can see in old photographs.

3 comentaris:

 1. Pasaré a verla un día de estos.
  No he visto las pinturas y por lo que observo son muy bonitas
  Gracias
  salut

  ResponElimina
 2. Es preciosa,gracias por la publicación.

  ResponElimina
 3. Antonio Mora Vergés, divulgador del patrimoni català, m'informa de les dades dels propietaris: "projectava aquesta torre per als pintors decoradors Manuel Bernat Rovira i Joaquín Creus Grau ( Sabadell ,? , establerts al Passeig de Gràcia, propietaris també del solar contigu"
  Entre els blogs de l'Antonio cal esmentar:
  http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/
  http://coneixercatalunya.blogspot.com

  ResponElimina

Escriu un comentari: