dimecres, 27 de maig del 2015

CASTROMOCHO (Palència) - casa

Fa uns anys vam anar a Palència a resseguir la ruta de les esglésies romàniques de la província. Encara que no eren romàniques, ens van recomanar de visitar les dues esglésies d'una petita població agrícola de la Tierra de Campos: Castromocho, situada a tocar de la província de Valladolid.

Es tractava de les esglésies de Santa Maria de Colaña (s XV amb restes mudèjars i gòtiques) i la de San Esteban (ss XVI-XIX amb una interessant portalada plateresca).

Però la meva sorpresa va ser veure enfront de l'església parroquial una casa modernista de forta arrel modernista catalana.

És una casa feta de maó vist, amb una interessant finestra al pis superior. Unes àligues de forja es poden veure en les finestres i el balcó té als extrems dels ferros unes aus mitològiques. Una franja de ceràmica fa ressaltar les finestres del pis superior.

Quan vaig publicar el meu llibre del modernisme la vaig deixar com a anònima, però ara gràcies als amics de Castromocho al Facebook he pogut saber que és obra de l'enginyer Fernando de Orduña el qual anys després bastiria una altra casa modernista a Calahorra (La Rioja), la coneguda com a "Casa de les Cariàtides".

Aquesta de Castromocho és una construcció molt interessant i més sabent l'estranyesa que devia comportar al 1907 la seva erecció en aquesta localitat.

Ignoro qui va ser el seu promotor.



Hace unos años fuimos a Palencia a recorrer la ruta de las iglesias románicas de la provincia. Aunque no eran románicas, nos recomendaron visitar las dos iglesias de una pequeña población agrícola de la Tierra de Campos: Castromocho, ubicada junto a la provincia de Valladolid.

Se trataba de las iglesias de Santa María de Colaña (s XV con restos mudéjares y góticos) y la de San Esteban (ss XVI-XIX con una interesante portada plateresca).

Pero mi sorpresa fue encontrar frente a la iglesia parroquial una casa modernista de fuerte influencia del modernismo catalán.

Es una casa de ladrillo visto, con una interesante ventana en el piso superior. Unas águilas de forja se observan en las ventanas y el balcón tiene en los extremos de los hierros unas aves mitológicas. Una franja de cerámica resalta las ventanas del piso superior.

Cuando publiqué mi libro sobre el modernismo la dejé como anónima, pero ahora gracias a los amigos de Castromocho en Facebook he podido saber que es obra del ingeniero Fernando de Orduña el cual años después construiría otra casa modernista en Calahorra (La Rioja), la conocida como "Casa de las Cariátides".

Esta de Castromocho es una construcción muy interesante y más sabiendo la extrañeza que debía comportar su construcción en esta localidad en 1907.

Ignoro quién fue su promotor.

                                               * * * * *

A few years ago we went to Palencia to travel the route of the Romanesque churches of the province. Though not Romanesque, we were recommended to visit the two churches in a small agricultural community of Tierra de Campos: Castromocho, located next to Valladolid province.

These were the churches of Santa Maria de Colaña (s XV with Moorish and Gothic remains) and San Esteban (ss XVI-XIX with an interesting Plateresque portal).

But my surprise was found in front of the parish church an Art Nouveaut house with strong influence of Catalan Modernisme.

It is a brick house with an interesting window on the top floor. A forging eagles are seen in the windows and the balcony has mythological birds. A strip of ceramic highlights the first floor windows.

When I published my book on modernism I left it as anonymous, but now the friends of Castromocho on Facebook have notified me that is the work of engineer Fernando Orduña which years later would build another Art Nouveau house in Calahorra (La Rioja), the known and "House of the Caryatids"
.
This of Castromocho is a very interesting building and I think about the strangeness that should entail  this construction in this town in 1907.

I do not know who was his promoter.

4 comentaris:

  1. Respostes
    1. És magnífic veure com el modernisme va arribarf fins als pobles més petits. A Catalunya era normal, però a Castella sorprèn.

      Elimina
  2. Buen hallazgo Valentí y bonita muestra de como el modernismo puede encontrarse al vuelta de cualquier esquina.

    ResponElimina
  3. La de Calahorra pobre...no está nada cuidada...
    http://amajaiak.blogspot.com.es/2014/01/calahorra.html

    ResponElimina

Escriu un comentari: