diumenge, 26 de novembre del 2017

Primera casa de Gaudí

(Arxiu Municipal Districte Sant Martí - Barcelona)

Aquests dies coincidint amb la inauguració de la restauració de la Casa Vicens, s'està anunciant com la primera casa d'en Gaudí.

La casa Vicens és del 1883, però Gaudí ja havia projectat com a mínim una altra casa anteriorment.

Es tracta de la casa que va dissenyar per a Eulàlia Dalmau Galtés el 1880. No sabem com era decorativament, sembla més aviat una senzilla casa unifamiliar composta de planta baixa i pis.

Estava situada a l'antic poble de Sant Martí de Provençals, actualment part del Districte de Sant Martí de Barcelona. La seva adreça actual seria carrer Consell de Cent, cap al número 601, tocant al carrer Independència.

La casa, si es va arribar a construir, ja no existeix. Només queda constància de la mateixa en el plànol presentat per a la llicència d'obres.

Hi ha però, un projecte de cases obreres per a la Sociedad Cooperativa "La Obrera Mataronesa" datat al 1878

* * * * *

Estos días coincidiendo con la inauguración de la restauración de la Casa Vicens, se está publicitando como la primera casa de Gaudí.

La casa Vicens es del 1883, pero Gaudí ya había proyectado como mínimo otra casa anteriormente.

Se trata de la casa que diseñó para Eulàlia Dalmau Galtés en 1880. No sabemos cómo era decorativamente, parece ser que se trataba de una sencilla casa unifamiliar compuesta de planta baja y piso.

Estaba situada en el antiguo pueblo de Sant Martí de Provençals, actualmente parte del Distrito de Sant Martí de Barcelona. Su dirección actual correspondería a la calle Consell de Cent, hacia el número 601, cercana a la calle Independència.

La casa, si se llegó a construir, ya no existe. Sólo queda constancia de la misma en el proyecto presentado para la licencia de obras.

Existe un proyecto de casas obreras para la  Sociedad Cooperativa "La Obrera Mataronesa" datado en 1878


(cedit per Jesús Serdio)

* * * * *

These days coinciding with the inauguration of the restoration of the Casa Vicens, it is being publicized as if it were the first house of Gaudí.

The Vicens house dates from 1883, but Gaudí had already planned at least one other house previously.

This was the house thet he designed for Eulàlia Dalmau Galtés in 1880. We do not know how it was decoratively, it seems that it was a simple single-family house composed of ground floor and floor.

It was located in the old town of Sant Martí de Provençals, now part of the Sant Martí District of Barcelona. Its current address would correspond to the Consell de Cent street, more or less at number 601, close to the Independència street.


The house, if it was built, no longer exists. There is only the plan presented for the works license.

There is a project of workers' houses for the Cooperative Society "La Obrera Mataronesa" dated in 1878

planta de la casa del caarrer Consell de Cent
(Arxiu Municipal Districte Sant Martí - Barcelona)


2 comentaris:

  1. Menos mal que al menos queda constancia de la obra.
    Un saludo.

    ResponElimina

  2. Muy interesante este hallazgo sobre todo porque no figura ni siquiera en el libro de Rafols de 1928 me alegra mucho que aun se sigan descubriendo obras desconocidas de Gaudí sería muy bueno si se pudiese añadir a esta nota que se publica en el Blog "Modernisme" bajo el titulo Primera casa de Gaudí la ubicación de este plano, medidas y otros detalles de todas manera gracias



    ResponElimina

Escriu un comentari: