dimarts, 7 de gener del 2020

BALAGUER - Cal Comabella


(més fotos al final de l'article - fotos al final del artículo)


El proppassat mes de desembre vam passar un cap de setmana a Balaguer on van estatjar-nos a Cal Comabella.

Cal Comabella és un edifici de transició entre el modernisme i el noucentisme projectat per l'arquitecte Ignasi de Villalonga i construït entre els anys 1918 i 1921.

Pertanyia al Doctor Comabella el qual tenia la seva residència i despatx al pis principal. La  resta de pisos estaven destinats a lloguer.

Ignasi de Villalonga Casañés (1887-1970) es va titular com a arquitecte a l'Escola de Barcelona el 1913. Va ser arquitecte municipal de Tàrrega i de Balaguer i provincial de Lleida, és en aquesta província on construirà tot un seguit de Grups Escolars o d'Escoles Mixtes com ara les d'Àger, la pròpia Balaguer, Cervera, Artesa de Lleida, Vinaixa, Vallfogona de Balaguer, Arties, etc. Va arribar a ser alcalde provisional de Lleida.

El pis del doctor actualment està destinat a apartament turístic, diguem-ne que són uns "apartaments amb encant". Conserven part del mobiliari i decoració originals que combinen amb altres de funcionals. El pis consta de tres suites totes àmplies i molt ben equipades. Te l'entrada pel carrer del Miracle i dóna per una banda a la cèntrica Plaça del Mercadal i per l'altra al riu Segre i a l'eixample balaguerí. En aquesta banda de riu té una galeria que dóna a l'antic pas de muralla.

Combina, com l'edifici, elements modernistes com ara els terres de mosaic hidràulic, molt curiosos, i la forma de les finestres i obertures amb altres de noucentistes com la decoració dels sostres i els vitralls que omplen les finestres.

Una molt bona recomanació.

* * * * *

El pasado mes de diciembre pasamos un fin de semana en Balaguer donde nos alojamos en Cal Comabella.

Cal Comabella es un edificio de transición entre el modernismo y el novecentismo proyectado por el arquitecto Ignacio de Villalonga y construido entre los años 1918 y 1921.

Pertenecía al Doctor Comabella el cual tenía su residencia y despacho en el piso principal, mientras que los otros pisos los destinó a alquiler.

Ignacio de Villalonga (1887-1970) se tituló como arquitecto en la Escuela de Barcelona en 1913. Fue arquitecto municipal de Tàrrega y de Balaguer y provincial de Lleida, en esta provincia proyectó una serie de Grupos Escolares o de Escuelas Mixtas como las de Àger, la propia Balaguer, Cervera, Artesa de Lleida, Vinaixa, Vallfogona de Balaguer, Arties, etc. Llegó a ser alcalde provisional de Lleida.

El piso del Doctor actualmente está destinado a apartamento turístico, digamos que son unos "apartamentos con encanto". Conservan parte del mobiliario y decoración originales que combinan con otros funcionales. El piso consta de tres suites amplias y muy bien equipadas. Tiene la entrada por la calle del Miracle y da por un lado a la céntrica Plaça del Mercadal y por el otro al río Segre y al Ensanche. En la parte que da al río tiene una galería que da al antiguo paso de muralla.

Combina, así como el edificio, elementos modernistas como los suelos de mosaico hidráulico, muy curiosos, y la forma de las ventanas y oberturas con otros de novecentistas como la decoración de los techos y los vitrales que llenan las ventanas.

Una muy buena recomendación.

* * * * *

Last December we spent a weekend in Balaguer where we stayed in Cal Comabella.

Cal Comabella is a building of transition between Catalan Art Nouveau and Noucentisme designed by the architect Ignacio de Villalonga and built between 1918 and 1921.

It belonged to Doctor Comabella, who had his residence and medical office on the main floor, while the other flats were for rent.

Ignacio de Villalonga (1887-1970) qualified as an architect at the School of Barcelona in 1913. He was a municipal architect in Tàrrega and Balaguer and provincial in Lleida, in this province he designed a series of School Groups or Mixed Schools such as those in Àger , Balaguer, Cervera, Artesa de Lleida, Vinaixa, Vallfogona de Balaguer, Arties, etc. He became provisional mayor of Lleida.

The Doctor's apartment is currently destined for a tourist apartment, let's say they are "charming apartments". They retain some of the original furniture and decoration that they combine with other functional ones. The apartment consists of three spacious suites very well equipped. It has the entrance by the street of the Miracle and gives on the one hand to the central Plaça del Mercadal and on the other hand to the river Segre and the Ensanche. In the river part there is a gallery that connects to the old passage of wall.

It combines, as well as the building, AN elements such as the hydraulic mosaic floors, very curious, and the shape of the windows and openings with others of the Noucentisme, such as the decoration of the ceilings and the stained glass windows that fill the windows.

A very good recommendation.

(fotos: Valentí Pons i Victoria Iturbe)


























2 comentaris:

  1. Mando las fotos del pavimento a http://www.mosaicgirona.com/ , es un buen amigo que hace mosaicos artesanales.
    Un abrazo
    Salut

    ResponElimina

Escriu un comentari: