dijous, 6 de febrer del 2020

BARCELONA - Casa Figueras (II)


(més fotos al final, evolució de l'estat)

El 1913 Francesc Figueras va obrir una sucursal de la seva botiga de queviures al carrer del Carme cantonada al de les Cabres.

El local també era sumptuós com el de la Rambla i hi van intervenir la majoria dels mateixos industrials: Ros i Güell com a decorador i director dels treballs, Mario Maragliano en els mosaics, els vitralls també obra de Rigalt i Granell, els metalls de Vila Domènech, escultures de Jaume Bernades, pintures de Boix y Cia i serralleria de Badia. 

Amb el pas del temps la botiga va ser substituïda per d'altres i va desaparèixer la decoració modernista interior i part de l'exterior.

L'any 2000 arran del canvi d'ús es va descobrir més part dels mosaics exteriors de la primitiva que havien quedat  tapats. Lluís Permanyer va fer una referència del fet a La Vanguardia el dia 14/04/2000

L'any 2017 es va dur a terme la restauració d'aquest exterior a càrrec de l'estudi d'arquitectura de Ricardo Pérez Asín.

En l'actualitat estan començant a aparèixer els graffiti, encara que respectant els mosaics.

L'altre botiga:  



* * * * * 

En 1913 Francisco Figueras abrió una sucursal de su colmado en la calle del Carme esquina al de Cabres.

El local también era suntuoso como el de la Rambla e intervinieron la mayoría de los mismos industriales: Ros i Güell como decorador y director de la obra, Mario Maragliano en los mosaicos, las vidrieras también obra de Rigalt y Granell, los metales de Vila Domènech, esculturas de Jaume Bernades, pinturas de Boix y Cia y cerrajería de Badia.

Con el paso del tiempo la tienda fue sustituida por otras y desapareció la decoración modernista interior quedando algún resto de mosaico de la exterior.

En el año 2000 con la remodelación por cambio de uso reaparecieron más mosaicos exteriores de la primitiva que habían quedado tapados. Lluís Permanyer hizo una referencia en La Vanguardia el día 14/04/2000

El año 2017 se llevó a cabo la restauración de este exterior a cargo del Estudio de Arquitectura de Ricardo Pérez Asín.

En la actualidad están empezando a aparecer los graffiti, pero respetando los mosaicos.

La otra tienda:  



* * * * *

In 1913 Francisco Figueras opened a branch of his grocery store on Carme Street, corner of Les Cabres.

The shop was also sumptuous like that of La Rambla and the majority of the same industrialists intervened: Ros i Güell as decorator and director of the work, Mario Maragliano in the mosaics, the stained glass windows also work by Rigalt and Granell, the metals of Vila Domènech , sculptures by Jaume Bernades, paintings by Boix and Cia and locksmith wooks  by Badia.

With the pass of time the store was replaced by others and the AN decoration disappeared.

In 2000, with the remodeling due to change of use, part of the exterior mosaics of the primitive that had been covered reappeared. Lluís Permanyer made a reference in La Vanguardia on 14/04/2000

In 2017, the restoration of this exterior was carried out by the Ricardo Pérez Asín Architecture Studio.

Graffiti is beginning to appear today.

The main shop:  



* * * * *

Any 2000

(La Vanguardia, 14.04.2000)

Any 2016

(foto: Valentí Pons)

Any 2017



(fotos: Ramon Sales)

-més fotos a 

Any 2020





                                                                                        (fotos: Valentí Pons)




5 comentaris:

  1. Yo era un crío y bajo el balcón de la calle de Las Cabras quedaban restos de mosaico que se veían sin ningún problema, incompletos, eso si.
    te hablo de más de 50 años.
    Salut
    Por cierto, he comprado un ejemplar de tu libro con el CD incluido y envasado en plástico. Tienen alguno más, en la calle Hospital, librería Dávila, Hospital 66
    Está a muy buen precio, si quieres alguno, allí lo puedes adquirir ¡¡
    salut

    ResponElimina
  2. Felicidades por el blog , muy buen trabajo , agradecemos la mención.

    ResponElimina
  3. Gran trabajo de restauración, pero lo de los grafitis no tiene nombre

    ResponElimina

Escriu un comentari: