dissabte, 14 de gener del 2023

Nules - Casa modernista

(explicació de la casa després de les fotos)












fotos: Valentí Pons Toujouse

Agraïments a Juanma Gavarra per les seves explicacions

Encara que sembli estrany encara s'estan construint algunes cases basades en el modernisme, algunes, però, semblen veritablement modernistes com és el cas de la que ens ocupa.

La casa en qüestió es troba a Nules, a la província de Castelló.

Es pot considerar més modernista que no pas neomodernista, donat que la seva concepció global, el seu "horror vacui" i el desenvolupament són més propis del modernisme.

La casa pertany a Juanma Gavarra que és també el que l'està projectant i dissenyant detall a detall des del 2008, veritable alma mater també participa activament en la seva construcció.

La casa està dedicada a la figura de Sant Jaume Apòstol, la seva vida vinculada al mar, el seu darrer viatge a Santiago de Compostel·la i les seves trobades amb la Verge Maria figura de la qual fou el seu gran difusor.

La façana presenta un blau que es va degradant cap al verd, el mar i la terra, de Judea a Galícia passant pel mar.

Presenta inspiracions en les formes de Gaudí i en les escultures d'Eusebi Arnau i Domènech i Montaner en el Palau de la Música.

Diverses roses a la façana fan referència a la Verge Maria i les seves trobades amb l'apòstol, així mateix en el balcó se la pot veure representada en les seves dues vessants o encants: "maca com la lluna" (ulls tancats)  i "brillant com el Sol" (ulls oberts). Aquest balcó  representa una barca i en el seu centre destaca la palma del martiri del sant. El balcó fa referència també en els seus ferros a la lletra M de Maria i hi ha dues flors de lliri en el tirant que recorden les dues trobades de Maria amb Sant Jaume.

Sant Atanasi i sant Teodor en un pla mitjà, a escala gairebé natural, duen l'apòstol a Santiago via marítima i se'ls representa amb els rems. Els sants estan situats dins uns arcs parabòlics que contenen cadascun sis flors laterals i una de central que representen els apòstols, les laterals, i a Jesús i Maria, les centrals. En els capitells altres dotze flors ens remeten a les dotze tribus d'Israel.

Escates de peix ens recorden el passat pescador de l'apòstol, així mateix algun monstre marí, com en la gàrgola, fa reminiscència als monstres marins amb els que es va haver d'enfrontar en la seva vida com a pescador i en la seva predicació cristiana. A les mènsules petits peixos i també es poden veure hams.

Finalment en el coronament podem veure la forma de la petxina de pelegrí.I al terrat s'observa la forma de les ones marines i la xemeneia en forma de xiprer, símbol de benvinguda.

Aquesta casa dóna un encant a la població i és un goig per als amants del modernisme.

 

* * * * *

 

Aunque parezca extraño todavía se están construyendo algunas casas basadas en el modernismo. Algunas, sin embargo, parecen verdaderamente modernistas como es el caso de la que nos ocupa.

La casa en cuestión se encuentra en Nules, en la provincia de Castellón.

Se puede considerar más modernista que neomodernista, dado que su concepción global, su "horror vacui" y el desarrollo de la misma son más propios del modernismo.

La casa pertenece a Juanma Gavarra que es también quien la está proyectando y diseñando al detalle desde 2008, verdadera alma mater también participa activamente en su construcción.

La casa está dedicada a la figura de Santiago Apóstol, su vida vinculada al mar, su último viaje a Santiago de Compostela y sus encuentros con la Virgen María, figura de la que fue su gran difusor.

La fachada presenta un azul que se va degradando hacia el verde: el mar y la tierra, de Judea a Galicia pasando por el mar.

Presenta inspiraciones en las formas de Gaudí y en las esculturas de Eusebi Arnau y Domènech i Montaner en el Palau de la Música.

Varias rosas en la fachada hacen referencia a la Virgen María y a sus encuentros con el apóstol, así mismo en el balcón se la puede ver representada en sus dos vertientes o encantos: "guapa como la luna" (ojos cerrados ) y "brillante como el Sol" (ojos abiertos). El balcón representa una barca y en el centro destaca la palma del martirio del santo. El balcón refleja también en sus hierros la letra M de Maria y sobresalen dos flores de lirio que recuerdan los dos encuentros de Maria con Sant Jaume.

San Atanasio y san Teodoro en el plano superior, a escala casi natural y representados con los remos, llevan al apóstol a Santiago vía marítima. Los santos están situados dentro de unos arcos parabólicos que contienen cada uno seis flores laterales y una central que representan a los apóstoles, las laterales, y a Jesús y María, las centrales. En los capiteles otras doce flores nos remiten a las doce tribus de Israel.

Escamas de peces nos recuerdan el pasado pescador del apóstol, así mismo algún monstruo marino, como en la gárgola, nos remite a los monstruos marinos con los que tuvo que enfrentarse en su vida como pescador y en la predicación cristiana. En las ménsulas pequeños peces y también se pueden ver anzuelos.

Por último en el coronamiento podemos ver la forma de la vieira. Y en la azotea se observa la forma de las ondas marinas y la chimenea en forma de ciprés, símbolo de bienvenida.

La casa proporciona encanto a la población y es un placer para los amantes del modernismo.


 * * * *


Although it may seem strange, some houses based on Art Nouveau are still being built. Some, however, seem truly Art Nouveau, as is the case with which we are concerned.

The house is located in Nules, in the province of Castelló.

It can be considered more "modernista" for its global conception, its "horror vacui" and its development.

The house belongs to Juanma Gavarra, which is also what has been projecting and designing it detail by detail since 2008, a true alma mater also actively participates in its construction.

The house is dedicated to the figure of Apostle James, his life linked to the sea, his last trip to Santiago de Compostela and his encounters with the Virgin Mary, figure of who was the great diffuser of him.

The façade presents a blue that fades towards green: the sea and the land, from Judea to Galicia by sea.

It presents inspirations in the forms of Gaudí and in the sculptures of Eusebi Arnau and Domènech i Montaner in the Palau de la Música.

Several roses on the façade refer to the Virgin Mary and her encounters with the apostle, likewise on the balcony she can be seen represented in her two aspects or charms: "beautiful as the Moon" (eyes closed) and "bright as the Sun" (eyes open). The balcony represents a boat and in the center stands out the palm of the saint's martyrdom. The balcony also shows the letter M for Maria on its ironwork and there are two lily flowers that remind us the two encounters between Maria and Sant Jaume. In the capital, twelve other flowers refer us to the twelve tribes of Israel.

Saint Athanasius and Saint Theodore in the upper plane, on an almost natural scale, take the apostle to Santiago by sea and are seen represented with oars. The saints are located inside parabolic arches that each contain six lateral flowers and a central one that represent the apostles, the lateral ones, and Jesus and Mary, the central ones.

Fish scales remind us of the apostle's fisherman past, likewise some sea monster, as in the gargoyle, reminds us of the sea monsters he had to face in his life as a fisherman and in his Christian preaching. Small fish can also be seen on the corbels and hooks.

Finally, in the crest we can see the shape of the scallop (vieira). And on the roof you can see the shape of the sea waves and the chimney in the shape of a cypress, a symbol of welcome.

The house provides charm to the population and is a pleasure for Art Nouveau lovers.

3 comentaris:

Escriu un comentari: