diumenge, 1 de gener de 2012

ASUNCIÓN - Estudio Fratta

Enric Clari va néixer a Manresa (Barcelona) l'any 1879, però de ben petit es traslladà al Paraguai on va treballar amb diferents arquitectes i es va treure el títol de mestre constructor el 1902.

Treballà en diferents estils, i d'ell són la majoria d'obres modernistes que es construiren a la capital paraguaiana Asunción. Altres autors foren els també catalans José Lozano i Josep Marsal.

En moltes de les seves obres modernistes es veu la influència catalana, francesa o austríaca les quals extreia de les revistes i publicacions que anava consultant.

Una de les seves obres més elegants és la casa de Pedro Bosio, la qual estatja el Estudio Fotográfico Fratta. En ella es pot veure la notable influència del modernisme català: decoració vegetal, obertures dels baixos molt semblants a les que emprava Juli Maria Fossas (recorden, per exemple, a la de la casa que aquest construí al carrer Riera Alta de Barcelona), ús de frisos ceràmics i també al frontis central de l'edifici, ferros treballats al balcó i al damunt de la porta central, etc.

Cal esmentar la pàgina web que li han dedicat els seus descendents la qual recomano visitar:


Enrique Clari nació en Manresa (Barcelona) en 1879, pero de muy pequeño se trasladó a Paraguay donde trabajó con diferentes arquitectos y consiguió el título de maestro constructor en 1902.

Trabajó en diferentes estilos, y de él son la mayoría de obras modernistas que se construyeron en la capital paraguaya Asunción. Otros autores fueron los también catalanes José Lozano y Josep Marsal.

En muchas de sus obras modernistas se ve la influencia catalana, francesa o austriaca las cuales extraía de las revistas y publicaciones que iba consultando.
Una de sus obras más elegantes es la casa de Pedro Bosio, que alberga el Estudio Fotográfico Fratta. En ella se puede ver la notable influencia del modernisme catalán: decoración vegetal, oberturas de los bajos muy parecidas a las que empleaba Julio María Fossas (recuerdan, por ejemplo, la de la casa que éste construyó en la calle Riera Alta de Barcelona), uso de frisos cerámicos y también en el frontis central del edificio, hierros trabajados en el balcón y encima de la puerta central, etc.

Hay que mencionar la pàgina web que le han dedicado sus descendientes la cual recomiendo visitar:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari: