diumenge, 1 d’abril del 2012

JOSEP MARIA PERICAS - Creus de terme

A les poblacions barcelonines de Sant Pere de Ribes i de Sant Adrià de Besòs, Josep Maria Pericas va dissenyar una mateixa Creu de Terme en estil tardomodernista.

La primera, la de Sant Pere, la va fer el 1942 com a “Cruz de la Santa Misión” com bé consta a la basa de la mateixa, i es troba a la fi  del carrer de l’Agricultura. La de Sant Adrià és dos anys posterior i la localitzem  en la confluència dels carrers Gran Via, Concili de Trento i Extremadura ben bé en el límit amb la ciutat de Barcelona.

Les dues són idèntiques només es diferencien per les quatre columnetes que delimiten l’espai de la de Sant Adrià.

Pericas sempre va continuar sent fidel a la seva manera de veure el modernisme, amb una forta influencia del Nord d’Europa, en aquest cas la creu mostra referències als dibuixos celtes.

(afegeixo la d'Ullastrell que un col·laborador m'ha notificat)



Ullastrell


En las poblaciones barcelonesas de Sant Pere de Ribes y de Sant Adrià de Besòs, Josep Maria Pericas diseñó una misma Cruz de Término en estilo tardomodernista.

La primera, la de San Pere, la hizo en 1942 como "Cruz de la Santa Misión" tal como  consta en la base de la misma, y se encuentra al final de la calle de la Agricultura. La de Sant Adrià es dos años posterior y la localizamos en la confluencia de las calles Gran Via, Concili de Trento y Extremadura en el mismo linde con la ciudad de Barcelona.

Las dos son idénticas sólo se diferencian por las cuatro columnillas que delimitan el espacio de la de Sant Adrià.

Pericas siempre siguió siendo fiel a su manera de ver el modernismo, con una fuerte influencia del Norte de Europa, en este caso la cruz muestra referencias a los dibujos de temática celta.

2 comentaris:

  1. Hi ha com a mínim una tercera creu idèntica a aquestes dues a la població d'Ullastrell.
    http://www.flickr.com/photos/11299883@N08/5770896428/

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per la informació, aquesta no la tenia localitzada. Segurament en Pericas en devia projectar una i les devien construir en sèrie per tota la província. Pericas va ser arquitecte diocesà de Barcelona.
    L'afegeixo al meu Inventari d'edificacions modernistes.

    ResponElimina

Escriu un comentari: