dissabte, 1 de setembre del 2012

SANTA OLIVA - casa Larrienaga


A la Carretera de Santa Oliva, 20-22, de la localitat penedenca de Santa Oliva s’alça la Torre coneguda com Larrienaga, nom del  propietari xilè que l’adquirí cap als anys vint del darrer segle.

La casa va ser construïda per Miquel Puig Amat entre els anys 1905 i 1906 de la mà de l’arquitecte Josep Maria Barenys, arquitecte municipal durant molts anys de la veïna població d’El Vendrell.

Com totes les obres de Barenys té unes fortes connotacions properes al modernisme austríac, el conegut com Sezession, i hi destaquen la forma ovoïdals de les finestres, l’ús de la ceràmica vidrada verda, els esgrafiats i el penó de ferro forjat que corona la façana principal de l’edifici. L'edifici compta també amb una torre-mirador.

Aquest penó va ser dissenyat pel mateix Barenys i forjat pel manyà Pau Socias per festejar el sant del propietari, sant Miquel,  el setembre del 1906. Servia per enlairar una gran senyera.

L'any 1920 es construí un magatzem annex en el pati.

La majoria de les obres modernistes de Barenys es troben a Barcelona i criden per la seva exuberant ornamentació, es poden esmentar les de:

Pau Claris, 161
Balmes, 85 i 87
Mallorca, 302, 304 i 306.




En la Carretera de Santa Oliva, 20-22, de la localidad penedense de Santa Oliva se alza la Torre conocida como Larrienaga, nombre del propietario chileno que la adquirió hacia los años veinte del siglo pasado.

La casa fue construida por Miquel Puig Amat entre los años 1905 y 1906 de la mano del arquitecto Josep Maria Barenys, arquitecto municipal durante muchos años de la vecina población de El Vendrell.

Como todas las obras de Barenys tiene unas fuertes connotaciones cercanas al modernismo austríaco, el conocido como Sezession, destacando la forma ovoide de las ventanas, el uso de la cerámica vidriada verde, los esgrafiados y el pendón de hierro forjado que corona la fachada principal del edificio. El edificio cuenta también con una torre mirador.

Este pendón fue diseñado por el mismo Barenys y forjado por el cerrajero Pau Socias para festejar el santo del propietario, San Miguel,  en septiembre de 1906. Servía para desplegar una gran bandera.

En el año 1920 se construyó un almacén anexo en el patio.

La mayoría de las obras modernistas de Barenys se encuentran en Barcelona y llaman la atención por su exuberante ornamentación, se pueden mencionar las de:

Pau Claris, 161
Balmes, 85 y 87
Mallorca, 302, 304 y 306.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari: