diumenge, 2 de desembre del 2012

MANRESA - Escola de Pàrvuls


L’any 1911 l’arquitecte Alexandre Soler i March va projectar a la seva ciutat natal l’Escola de Pàrvuls de la casa de Caritat.

Era un meravellós edifici amb una teulada que li servia de referent. La teulada semblava a la dels edificis modernistes existents a Hongria, però tenia l’afegit d’un acabament central ondulat recolzat en bigues de fusta  que li atorgava una sensació de moviment i de lleugeresa. En el teulat també s’observen dos òculs i un coronament metàl·lic amb una creu que sembla gaudiniana en cadascun dels seus extrems (una de les quals no es veu en aquesta fotografia).

Una torratxa lateral és rematada per una cúpula bulbosa amb trencadís.

Del conjunt de l’Escola no resta cap element modernista, tret, com es pot veure en la fotografia moderna, dels dos pilars que flanquegen la porta d’accés. L’edifici totalment desfigurat s’observa a l’altre extrem de la tanca.

Manresa, Plaça Cots, 5-7.En 1911 el arquitecto Alexandre Soler March proyectó en su ciudad natal la Escuela de Párvulos de la Casa de Caridad.

 Era un maravilloso edificio con un tejado que le servía de referente. El tejado se parecía al de los edificios modernistas existentes en Hungría, pero tenía el añadido de un acabado central ondulado apoyado en vigas de madera que le otorgaba una sensación de movimiento y de ligereza. En el tejado también se observan dos óculos y un coronamiento metálico con una cruz que parece gaudiniana en cada uno de sus extremos (una de las cuales no se ve en esta fotografía).

Una torrecilla lateral es rematada por una cúpula bulbosa con trencadís.

Del conjunto de la Escuela no queda ningún elemento modernista, salvo, como se puede ver en la fotografía moderna, los dos pilares que flanquean la puerta de acceso. El edificio totalmente desfigurado se observa en el otro extremo de la valla.

Manresa, Plaça Cots, 5-7.

1 comentari:

  1. http://manresacalidoscopi.blogspot.com.es/2007/12/el-xalet-de-casa-caritat.html És el mateix edifici TOTALMENT DESFIGURAT DE MANNERA VOLUNTARIA I CONSCIENT.

    ResponElimina

Escriu un comentari: