vitpons@gmail.com

Si algú vol que tracti d'alguna edificació en concret, m'ho pot suggerir a aquest correu.
Si algú té alguna fotografia antiga d'algun edifici, encara que sigui desaparegut, s'agrairia.


Si alguien quiere que trate de algún edificio en concreto, me lo puede sugerir a este correo.
Si alguien tiene alguna fotografia antigua de algún edificio, aunque esté desaparecido, se agradecería.

dimecres, 1 de gener de 2014

Josep Vilaseca - cotxe

A vegades els arquitectes no tan sols projectaven cases, panteons, botigues, llums, mobles, etc., sinó que, d’acord amb la idea de l’art total, fins i tot van arribar a decorar automòbils.

Tenim el cas d’aquest vehicle del senyor Carreras que Josep Vilaseca, l’autor de l’Arc de Triomf barceloní, la casa Comas d’Argemir de l’avinguda República Argentina, la casa Bruno Quadros de la Rambla, decorà amb elements egipcis tot vinculant l’antigor amb la modernitat.

Si bé Vilaseca ja havia projectat cases en estil neoegipci, com la casa Agustí Pujol de Lloret de Mar (1882), aquí ho fa en un aspecte més modern, més modernista.

Podem observar un ànec volant (“rapidesa”) en el capó; un ull d’Horus (“el passatger pot veure el paisatge i tot el que l’envolta”) en la part de darrera, al costat del seient del passatger, i en la part posterior una escena pròpia de la riba del Nil: sobre el llit fluvial, l’aigua, representada en forma de ziga-zaga neixen els papirs i en un pla més alt es troben les flors de lotus. Una altra escena fluvial hi ha darrera la part lateral posterior del vehicle i en el seient del chauffeur.

El disseny el va fer el 1908. El cotxe és un Hispano Suiza, 20-30HP.


(Les fotografies estan extretes del llibre “El arquitecto Josep Vilaseca i Casanovas. Sus obras y dibujos”, Rosemarie Bletter, 1977)


Un altre article sobre Josep Vilaseca:


A veces los arquitectos no sólo proyectaban casas, panteones, tiendas, lámparas, muebles , etc ., sino que, de acuerdo con la idea del arte total, incluso llegaron a decorar automóviles.

Tenemos el caso de este vehículo del señor Carreras que Josep Vilaseca, el autor del Arco de Triunfo barcelonés, la casa Comas de Argemir de la avenida República Argentina, la casa Bruno Quadros de la Rambla, decoró con elementos egipcios vinculando de esta manera la antigüedad con la modernidad.

Si bien Vilaseca ya había proyectado casas en estilo neoegipcio, como la casa Agustí Pujol de Lloret de Mar (1882), aquí lo hace en un aspecto más moderno, más modernista.

Podemos observar un pato volando ( "rapidez" ) en el capó  un ojo de Horus ("el pasajero puede observar el paisaje y todo lo que le rodea") en la parte de atrás, al lado del asiento del pasajero, y en la parte posterior una escena propia de la orilla del Nilo: sobre el lecho fluvial, el agua, representada en forma de zigzag, nacen los papiros y en un plano más alto se encuentran las flores de loto. Otra escena fluvial se encuentra detrás de la parte lateral trasera del vehículo y en el asiento del chauffeur.

El diseño lo hizo en 1908. El coche es un Hispano Suiza, 20-30HP.


Otro articulo sobre Josep Vilaseca:

2 comentaris:

  1. Magnifica manera de començar el 2014! Quina troballa! Excel·lent sorpresa la d'aprendre que un arquitecte modernista havia creat un cotxe decorat amb aquest estil! Quina meravella! És realment la idea de l'art total portada fins a al final.I existirà encara conservat en algun lloc? Seria increïble. Hauran altres exemples?

    ResponElimina

Escriu un comentari: